חיפוש :
  

אגדה קוריאנית
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 07/09/2006, 16:00
אלון לוין ויובל בוסתן

רו מו היון, נשיאה הקתולי של דרום קוריאה מזה שלוש שנים וחצי, אינו מסתפק בצמיחה האדירה של המדינה ב-9 השנים האחרונות, וממשיך לנסות ולחזק את הפרופיל העולמי של מדינתו - דרום קוריאה, הכלכלה העשירית בגודלה היום, מחפשת הזדמנויות עסקיות ואף אסטרטגיות ברחבי העולם.

בתשע השנים האחרונות, מאז המשבר הכלכלי הקשה שפקד את כל דרום מזרח אסיה ב-1997, צמחה הכלכלה הדרום קוריאנית ב-64%. הייצוא הדרום קוריאני, העומד כיום על רמה של 288 מיליארד דולר (מקום עשירי בעולם), היווה את אחד ממנועי הצמיחה החשובים ביותר.

בדרום קוריאה נעשו רפורמות רבות במשק ובחקיקה שאפשרו לחזק את המדינה - החלשת הקונצרנים הענקיים, שינויים במערכת הפנסיה ובשוק העבודה, קיצוץ בתקציב במגמה להוריד מהחוב הציבורי העצום - היו רק חלק מהמהלכים שהביאו את דרום קוריאה להתגאות בהישגים כמו שיעור אבטלה של 3.7%, צמצום דרמטי במספר העניים במדינה וגידול בצריכה הפרטית שמלמד על העלייה ברמת החיים.

לאחרונה מנסה דרום קוריאה למצוא פתרון לבעיה המאטה את הכלכלה שלה- מאחר ודרום קוריאה היא מדינה ענייה במשאבי טבע אך בעלת תעשייה מתקדמת ביותר, היא תלויה בייבוא של חומרי גלם ומשאבים כדוגמת הנפט. למעלה מ-2 מיליון חביות ביום נצרכות לתדלוק התעשייה הקוריאנית, רובן נרכשות במפרץ הפרסי. התלות הזו היא בעייתית בכל פעם שמתעוררת בעיה ביטחונית באזור, ועליית מחירי הנפט מכה בצמיחה הקוריאנית בעלת הפוטנציאל האדיר.

בעיה אחרת נובעת כמובן למצב הביטחוני הרגיש בדמותו של הסכסוך המתמשך עם צפון קוריאה. הצפון קוריאנים ביצעו לאחרונה ניסויים בטילים שונים, וכבר נפוצו שמועות על רצונם לבצע ניסויים נוספים, כולל ניסוי גרעיני. פעילות זו מלחיצה את דרום קוריאה. במהלך תמרון משותף שערכה עם ארה"ב, נשמעו קולות מלחמה מכיוון הצפון קוריאנים שחששו כי ארה"ב ודרום קוריאה ינצלו את ההזדמנות בכדי לפלוש לצפון קוריאה במטרה להפיל את המשטר.

הדרום קוריאנים רוצים להגיע לפתרון של שלום עם צפון קוריאה באמצעות שיחות שש המדינות- שתי הקוריאניות, ארה"ב, סין, יפן ורוסיה וגם הציבור בדרום קוריאה, לו קרובי משפחה רבים בצפון, רוצה ברובו באיחוד, או לפחות בהפסקת מצב הלוחמה בין המדינות.

מסעות רו

לצורך קידום כלכלתה של דרום קוריאה, מקדם הנשיא רו מדיניות ייחודית בביקוריו התכופים במדינות בעולם - רו מציע להעמיד לרשות המדינות בהן הוא מבקר, את כוחה של התעשייה הקוריאנית. דרום קוריאה בוחרת במדינות מתפתחות בהן קיים פוטנציאל פיתוח גדול ומציעה להן חבילות כלכליות בתמורה לדריסת רגל בשוק ויתרון על פני מדינות אחרות. בביקוריו ברפובליקות במרכז אסיה, בתמורה להסכמי שת"פ בתחום האנרגיה, הציע רו עזרה בהקמת תשתיות ובתחום התיירות.

הייחוד בגישה זו הוא בכך שדרום קוריאה לא פונה למדינות אלה כמעצמה קפיטליסטית מתנשאת כפי שנוהגות לא פעם ארה"ב ואירופה, אלא כמדינה חברה הרוצה בשיתוף פעולה ממנו מפיקות שתי המדינות רווח רב. בכך, זוכות החברות הדרום קוריאניות לא פעם במכרזים הממשלתיים השמנים.

בסיבוב הביקורים הנוכחי של רו, אליו הצטרפו 50 מנהלים בכירים מענקי התעשייה הקוריאני דוגמת יונדאי, סמסונג ו-LG, עיקר המאמץ מופנה לחיזוק הקשרים עם מדינות המצויות בשולי האיחוד האירופי - רומניה ויוון.

פליטים במלחמת קוריאה - בדרום רוצים איחוד. צילום: לימוד היסטוריה

יוון

בימים אלה מבלה רו בסדרת ביקורים באירופה שעתידה להסתיים בארה"ב. בנסיעתו הראשונה הגיע רו ליוון, שם נפגש עם עמיתו היווני קרולוס פאפוליאס. הסכם ראשון נחתם בין היוונים והקוריאנים לשיתוף פעולה מלא בכל הקשור למסחר ימי. הקוריאנים, שקיבלו זכות שימוש בנמלים היווניים, השיגו בכך ראש גשר לאירופה. מאחר ויוון משתייכת לאיחוד האירופי, אפשרויות ייצוא הסחורה הקוריאנית כגון רכב ואלקטרוניקה ליבשת האירופית הן אטרקטיביות ביותר.

חברות קוריאניות ייהנו, בנמליה של יוון, מטיפול שווה לזה שממנו נהנות החברות היווניות. ההסכם הוא כמובן דו-צדדי ויאפשר את הפריבילגיה הזו לחברות יווניות בדרום קוריאה. המסחר בין שתי המדינות, הנאמד כיום בהיקף של כ-2 מיליארד דולר בשנה, צפוי לגדול בשנים הקרובות.

הסכם אחר שנחתם בין המדינות הוא שיתוף פעולה בענף התיירות - היוונים מקווים לקלוט נתח נכבד משוק התיירות הקוריאני. לצורך כך מעוניינים שני הצדדים בפתיחת נתיב תעופה ישיר בין המדינות לראשונה בהיסטוריה. הדיונים בנוגע לכך עדיין מתקיימים אבל נראה כי הדבר ייצא לפועל. דרום קוריאה מוצאת גם עניין פוליטי-דיפלומטי ביוון- בחודש הבא תהיה יוון לנשיאת מועצת הביטחון של האו"ם, וכל זאת על רקע תום כהונתו של קופי ענאן והניסיון הדרום קוריאני להחליפו במזכ"ל מדרום קוריאה. הדרום קוריאנים מאמינים כי ביכולת היוונים לסייע בכך.

רומניה ובולגריה

התכנון המקורי של האיחוד האירופי היה לצרף את רומניה ובולגריה רק ב-2009, אולם שתי המדינות תתקבלנה לחברות מוגבלת כבר בשנה הבאה. ברומניה ובבולגריה קיימת בעיה קשה של פשע מאורגן וכלכלה שחורה, ועובדה זו פוגעת באינטרסים הכלכליים של האיחוד. בשל כך, צירוף המדינות ייעשה באופן חלקי, הן תקבלנה סיוע בפתרון בעיות אלה, לקראת החלטה סופית בעניין, הצפויה להתקבל באוקטובר הקרוב.

רו, שהגיע לרומניה מיוון, מביע בראש ובראשונה עניין בשיתוף פעולה גרעיני בין המדינות - כיום מפעילה רומניה כור גרעיני המספק עשירית מתצרוכת החשמל ברומניה. דרום קוריאה, מדינה הרעבה למקורות אנרגיה בעצמה, רוצה להשתתף בהגדלת הכור הרומני, הן כמיזם עסקי והן כרצון להמשך שיתוף פעולה בתחום גם בעתיד.

ממשלת רומניה, אשר הציבה כיעד למשוך 10 מיליארד דולר בהשקעות זרות עד 2015, זקוקה למשקיעים זרים בכדי לשדרג ולשפץ את התשתיות המיושנות במדינה. מעבר לאפשרויות העסקיות האלה, רומניה היא מדינה העשירה יחסית במחצבים, הזקוקה לפתח את הפוטנציאל בתחום. היקף המסחר השנתי בין רומניה לדרום קוריאה נאמד בכמעט חצי מיליארד דולר והקוריאנים סבורים כי יוכלו להגדיל שיעור זה באופן משמעותי בתוך זמן קצר.

פינלנד

היעד השלישי במסעו של רו הוא פינלנד, המארחת השנה את מפגש אירופה-אסיה, מתוקף היותה הנשיאה הזמנית של האיחוד האירופי. מפגש אירופה-אסיה הוא מפגש בו נוטלים חלק נציגי 25 מדינות האיחוד ו-13 מדינות אסיאתיות לרבות סין, יפן ודרום קוריאה.

רו מגיע לפסגה מלווה בבכירי המשק הקוריאנים, המתכננים להרחיב את עסקיהם באיחוד, משק החולש על כרבע מכלכלת העולם. רו עצמו מתכנן גם להיפגש עם בכירים מגרמניה ומצרפת בכדי לדון במיזמים עסקיים משותפים.

ארה"ב

בשנים האחרונות התערערו היחסים בין ארה"ב לדרום-קוריאה על רקע האשמות כנגד חיילים אמריקניים המוצבים בדרום קוריאה על כי היו מעורבים בעבירות פליליות וביניהן אף אישומים באונס. ממשלת ארה"ב סירבה להסגיר את החיילים הנאשמים והעדיפה לטפל בכך בעצמה, צעד שיצר התמרמרות בקרב הדרום קוריאנים.

למרות זאת, פגישתו הצפויה של נשיא דרום קוריאה, רו מו היון, עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, היא החשובה ביותר במסע הביקורים הנוכחי של הקוריאני. בפגישה יעלה לדיון עתיד שיתוף הפעולה בין בעלות הברית הותיקות, הנמצאות בקשרים הדוקים מאז מלחמת קוריאה, בתחילת שנות ה-50 של המאה הקודמת.

ממשלת דרום קוריאה מעוניינת בדרך עצמאית יותר מהדרך בה צעדה בעבר ובפגישת בוש-רו יעלו מספר עניינים הנוגעים לכך:

ראשית, בדעת ממשלת דרום קוריאה לשנות את הסטטוס של הצבא האמריקני המוצב בדרום קוריאה. כיום מצוי כוח אמריקני-קוריאני תחת פיקוד משותף הקוריאנים רוצים לממש את ריבונותם באופן מלא ולקחת על עצמם את הפיקוד על הכוחות השונים. שנית, ממשלת דרום קוריאה רוצה לצמצם את הנוכחות האמריקנית באזור. אין זה אומר כי הקוריאנים רוצים לראות את האמריקנים מסתלקים – רק לאחרונה התבצע התמרון השנתי המשותף לשני הצבאות, אשר הוכיח כי לא רק שהאמריקנים עדיין רצויים באזור, אלא שאף שמור להם חלק משמעותי בסיוע לדמוקרטיות במזרח-אסיה במקרה של התלקחות באזור.

גם ההתייחסות כלפי הצפון קוריאנים משתנה בהשקפת שתי המדינות - האמריקנים נוקטים בקו נוקשה כלפי צפון קוריאה הכולל סנקציות, ואילו הדרום קוריאנים מעדיפים את דרך המשא ומתן. מבחינת דרום קוריאה, העובדה כי היא וצפון קוריאה מופרדות, נחשבת לבעיה שמתקרבת לפתרונה - בחזונם של מנהיגים דרום קוריאנים רבים מופיע האיחוד המיוחל עם הצפון ויצירתה של מדינה אחת בעלת 70 מיליון תושבים, האוחזת בהשפעה גדולה באסיה ובעולם בכלל.

רו עם בוש - הפגישה החשובה יותר. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

יפן

לדרום קוריאנים ישנה בעיה קשה היום מבחינה דיפלומטית עם יפן- יפן בהנהגתו של קויזומי גרמה לזעם רב ואף לחשש בשל ביקוריו התכופים של ראש הממשלה היפני במקדש יסוקוני לזכר 2.5 מיליון חללים יפניים במלחמת העולם השנייה, ביניהם גם פושעי מלחמה. בספרי הלימוד היפניים אין אזכורים נאותים להתנהגותה של יפן בזמן המלחמה, ודוברים רשמיים של יפן מתנצלים בדרך כלל באופן כללי על חלקה של יפן במלחמה, בלי להודות במעשי הזוועה שביצעו, דוגמת הקמת מחנות ריכוז והפיכתן של 200,000 קוריאניות לשפחות מין של חיילי הכיבוש היפני. יש הסבורים כי בעתיד עשויה יפן לחזור לסורה ובכך לסכן את ביטחונם של עמי האזור.

ההצהרות הניציות מכיוון רה"מ קויזומי ויורשו האפשרי אבה, לא תורמות להרגעת הרוחות. בה בעת, יחסיה של יפן עם ארה"ב איתנים מתמיד, מה שמעיב מעט על יחסיה של דרום קוריאה עם ארה"ב.

דרום קוריאה מבססת את כלכלתה על ייצוא מוצרי התעשייה המתקדמים שלה לכל שוק אפשרי. חברת יונדאי למשל, כבר הצהירה על כוונתה להתברג בין חמש יצרניות הרכב המובילות בעולם עד 2010. למי שהדבר נשמע לא ריאלי, נציין רק כי לאחר שדרום קוריאה החלה לצאת מהמיתון בשנת 1998, מכרה יונדאי 1.3 מיליון מכוניות. ב-2004 נסק סך המכירות שלה לרמה של 3.4 מיליון מכוניות, מה שמיקם את הענק הקוריאני במקום השביעי בעולם. בכדי לעמוד ביעד הבא, צריכה יונדאי להגיע לסך מכירות של כ-5 מיליון מכוניות. הגעה ליעד הזה תותיר מאחור גם את פולקסווגן וגם את מדיימלר-קרייזלר הגרמניות.

הקהילה העסקית מקבלת את כל הסיוע האפשרי מהמדינה ועובדת בשיתוף מלא בכדי להגיע להישגים. בביקוריו בעולם, פותח רו שווקים רבים וחדשים לתעשייה הדרום קוריאנית. הדרום קוריאנים מאמינים כי איחוד עם צפון קוריאה, בטווח הרחוק, יקדם את מדינתם בכל התחומים. העלויות האדירות של האיחוד, יקוזזו בחלקן בלאו הכי עם הקיצוץ בצורכי הביטחון של שתי המדינות.

ענף התעשייה הדרום קוריאני, הזקוק לכוח עבודה, יצליח לקלוט חלק גדול ממחפשי העבודה מצפון קוריאה. במידה ויתגייסו הקוריאנים להצלחת מהלך מסוג זה, תוכל לעשות קוריאה בקרב הכלכלות הלאומיות את מה שעושה יונדאי בקרב יצרני המכוניות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך