חיפוש :
  

בלתי מזדהות?
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 13/09/2006, 23:41
אלון לוין ויובל בוסתן

ועידת המדינות הבלתי מזדהות, שמתכנסת השבוע בפעם ה-14 מאז הוקמה ב-1961, מנסה להוכיח רלוונטיות בעידן הפוסט קומוניסטי ועל רקע המערכת הגלובלית החדשה. על סדר היום - ניסיון להביע סולידאריות מלאה עם איראן וגינויים לארה"ב ולישראל על מדיניותן בשנים האחרונות.  

ההתחלה

ארגון המדינות הבלתי מזדהות הוקם בימי המלחמה הקרה, על רקע החלוקה העולמית לשני גושים - הגוש המערבי בהנהגת ארה"ב והגוש הקומוניסטי בהנהגת בריה"מ. המדינות שבחרו שלא להזדהות עם אחד מהגושים - הבולטות שבהן הן הודו, יוגוסלביה ומצרים - הקימו את הארגון שקיים את מפגש הפסגה הראשון שלו ב-1961 בבלגרד, יוגוסלביה.

באותם ימים, ידעו חלק מהמדינות החברות בארגון לנצל את הניטראליות המסוימת שלהן במאבק הבין גושי בכדי לקצור פרות - ארה"ב ובריה"מ, להוטות לצרף לעצמן בנות ברית, היו מוכנות להשקיע ממון רב בחיזוק הקשרים שלהן עם מדינות בלתי מזדהות. מדינות ערב למשל, קיבלו נשק רב מבריה"מ לכל אורך השנים, כמו גם סיוע בבניית תשתיות. שליטים אפריקנים קיבלו כסף מארגוני הביון השונים, לעיתים גם מארגונים שייצגו גושים שונים.

לאחר קריסתה של בריה"מ, עת נוצרה מציאות פוליטית בינלאומית חדשה שבה ארה"ב היא מעצמת על יחידה, מצאו עצמן המדינות הבלתי מזדהות במבוכה. כעת היה "מחירן" נמוך יותר בשוק הבינלאומי ורבות מהחברות בארגון אף חשו בנחת זרועה של המעצמה האמריקנית כגון עיראק, אפגניסטן, סומליה ויוגוסלביה, שכבר אינה קיימת והמדינות המרכיבות אותה בחרו שלא להמשיך בארגון.

הקמתו של האיחוד האירופי הרחיקה מספר מדינות מהארגון, דוגמת קפריסין וכאמור, יוגוסלביה. תפרוסת המדינות החברות בארגון מבחינה גיאוגרפית מדגימה היטב את זהותו של הארגון - רובן ככולן משתייכות לחלק הדרומי יותר של העולם והמושג "דרום" עולה פעמים רבות בוועידה. כך למשל בוחנות המדינות את הפיתוח הכלכלי באמצעות נתוני המסחר "דרום-דרום", קרי המסחר המתנהל בין המדינות הלא מזדהות לבין עצמן.

על פי נתונים שפורסמו בימים האחרונים, גדל מסחר זה בכ-10% בשנה האחרונה, יותר מאשר הממוצע העולמי, וכעת הוא מקיף 11% מהמסחר העולמי. חשוב לזכור כי הנפט הוא מוצר ייצוא מוביל בקרב מדינות רבות בארגון, אולם צרכניות הנפט משתייכות לעולם המתועש ועל כן כוחן הכלכלי של מדינות אלה גדול יותר. גם בענפים אחרים בולטות המדינות המתועשות כקנייניות המובילות של מוצרים מ"הדרום".

טיטו, נאצר ונהרו בחתימת ההסכם להקמת ארגון המדינות הבלתי מזדהות.

הועידה

ועידת המדינות הבלתי מזדהות, המתכנסת בימים אלו, מונה 116 מדינות ואמורה להתרחב בקרוב לכדי 118 מדינות, עם הצטרפותן הצפויה של האיטי וסנט קיטס ונביס. 17 מדינות נוספות הן משקיפות, ומשלימות נוכחות מרשימה של כ-70% ממדינות העולם בוועידה.

שיא האירוע יתרחש בימים שישי ושבת עת 50 מנהיגי מדינות, ביניהם הוגו צ'אבז מונצואלה, לולה דה סילבה מברזיל, אחמדינג'אד מאיראן, מושארף מפקיסטן וסינג מהודו, יגיעו לוועידה, בה ינסו המדינות החברות למצוא את דרכן במציאות הפוליטית העולמית החדשה ולהוכיח חיוניות ורלוונטיות. המדינות המובילות בארגון - הודו, איראן, ונצואלה, קובה ואחרות, להן שאיפות פוליטיות החורגות מגבולן הריבוני - מאמינות כי ניתן להישען על עוצמתו של הארגון, הבאה לידי ביטוי במספר החברות בו, בכדי להשיג דיבידנדים כלכליים ופוליטיים.

לכל אורך הדיונים והפגישות, עולים חברי הועידה לנאום ובכך מאפשרים הצצה מעניינת לעולמן של מדינות רבות בהיבטים רבים ומרתקים. במהלך השבוע נערכות בוועידה פגישות בדרגים נמוכים יותר יחסית, אך היא כבר זימנה מפגשים מעניינים כמו בין ראול קסטרו, אחיו הצעיר של פידל קסטרו ומי שמנהל כיום את קובה בשל מחלתו של המנהיג הוותיק, ובין מנהיגה של לאוס, צ'ומאלי סיאסונה.

שר הבריאות הקובני, חוזה לואיס רודריגז, אמר בנאומו כי הספקולציות שנעשו סביב התוכניות הקובניות בעתיד, במידה ופידל קסטרו לא יוכל להמשיך ולהנהיג את מדינת האי, אינן נכונות. אחת הספקולציות הייתה כי ראול, אחיו הצעיר של פידל ומי שמחליף אותו בפועל מאז חלה, יפתח את הכלכלה הקובנית לעולם, על פי המודל הסיני. יש הסבורים כי בשל קשריה החזקים של סין, תזכה קובה להדרכה צמודה בנושא מהסינים, כפי שספקולציות דומות נגעו גם לניסיון סיני להציע רפורמות דומות לצפון קוריאה.

לדברי השר הקובני, סין היא מדינה בת 1.3 מיליארד בני אדם, רובם איכרים, והיא לא נמצאת תחת סנקציות בינלאומיות כמו קובה, לכן המודל שלה הוא ייחודי ומתאים רק לה.

הקובנים המארחים, כמו גם המדינות האורחות, יוצאים מגדרם בכדי להוכיח כי הועידה עדיין רלוונטית. שר החוץ הקובני פליפה פרז רוקה, אמר כי "בימינו, אנחנו (חברי הועידה) חייבים להתאחד יותר מתמיד בכדי להגן על זכויותינו לנוכח הקשיים והאיומים העומדים בפנינו, שהנם בעלי אותו מקור (רמז לארה"ב)".

השר הקובני השתלח בישראל בהמשך נאומו על התקפתה "הבלתי מרוסנת" לדבריו כנגד לבנון והפלשתינים, וכן הגן על זכותה של איראן לכוח גרעיני למטרות שלום. נראה היה כי רבים מבאי הועידה מזדהים עם דבריו באופן מלא והדרישה המשותפת של חברות הועידה היא לקיים משא ומתן עם איראן ללא תנאים מוקדמים.

ראש ממשלת הודו, ד"ר מנמוהאן סינג, התבטא אף הוא השבוע, עוד בטרם המריא לאזור, באשר לחשיבות איחוד הכוחות בקרב המדינות הבלתי מזדהות. לדבריו, סולידאריות ושיתוף פעולה בין החברות נחוצים בכדי להתמודד עם איום הטרור העולמי. דבריו של סינג נאמרו על רקע גל הפיגועים האחרון בהודו, התולים אצבע מאשימה בפקיסטןבסוף השבוע תזכה השאלה הגדולה למענה: האם ייפגשו סינג ומושארף לדון באירועי החודשים האחרונים, וכיצד יתקדמו השיחות.

סינג, שעזב את הודו לתשעה ימים בסה"כ, לא מתכוון לנוח על זרי הדפנה ולהאזין לנאומים - ביום ד' ה-13 בספטמבר הוא נפגש עם נשיא ברזיל, לולה דה סילבה ועם ראש ממשלת דרום אפריקה, ת'אבו מבקי, בכדי לדון בשלל נושאים הנוגעים לשלושת המעצמות בפוטנציה - מסחר, הרחבת מועצת הביטחון ושיתוף פעולה בתחום האנרגיה. שלושת המדינות יסדו לפני שלוש שנים פורום בשם IBSA (ר"ת של שלוש המדינות) וכעת נפגשים המנהיגים בכדי לבחון את ההתקדמות של הפורום בתחומים השונים.

נשיא איראן אחמדינג'אד - ירגיש בבית. צילום: בלוג הנשיא

לא אוהבים את ארה"ב וישראל

בינתיים עמלים חברי הועידה על המסמך הרשמי שישוחרר לתקשורת ביום שבת וינעל את הועידה. כרגע ישנם חילוקי דעות בין חברי הועידה באשר לניסוחים השונים, אך מסתמנת תמיכה בזכותה של איראן להעשיר אורניום וכן גינוי חריף לישראל. בין חברי הועידה יש הדורשים את נסיגתה ללא שהות של ישראל מיהודה ושומרון, ויש הדורשים את שחרורם של אסירים פלשתינים. חברי הועידה רוצים גם לגנות את ישראל על חלקה במלחמת לבנון השנייה וכן לדרוש את יציאתו של צה"ל מרצועת עזה.

איראן, סוריה וצפון קוריאה מרחיקות לכת ואף דורשות כי בנוסח הסופי תופיע הגדרה מרחיבה של מושג הטרור באופן שיאפשר להגדיר את מדינת ישראל כמדינת טרור ולגנות אותה.

הנוסח הסופי כולל גם לשון חריפה כנגד ארה"ב- מחאה כנגד הביטוי "ציר הרשע" וכן כנגד ביטויים של בכירים אמריקנים כולל הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש בעצמו המתייחסים אל האסלאם כאל גורם הטרור.

נושאים נוספים

ועידת המדינות הבלתי מזדהות עוסקת גם בנושאים נוספים שאינם נוגעים לישראל ולארה"ב - חברי הועידה מעוניינים לצרף לנוסח הסופי קריאה לחירות לכל ולקידום נושא זכויות האדם בעולם. בזמן הועידה מתנהל לובי חזק בכדי לקדם את חברותן של ונצואלה ואף גואטמלה במועצת הביטחון ב-2007. נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, מסתובב כבר מספר חודשים בעולם בנסותו לקדם את הרעיון וכעת מאמינה ונצואלה כי ניתן יהיה לשכנע את רוב באי הועידה, המייצגים, כאמור, כ-70% ממדינות העולם.

רגע של מבוכה למארחים הקובנים התרחש עת פעיל בארגון זכויות אדם קובני, הנמצא כיום מחוץ לחוק בקובה, פרסם מסמך חריף בו הוא מאשים "עשרות ממשלות החברות בארגון המדינות הבלתי מזדהות" בהפרת זכויות אזרחיות ופוליטיות באופן שיטתי. במסמך "זכו" מספר מדינות להבלטה: צפון קוריאה, מיאנמר (בורמה), קובה, סוריה, סעודיה, סודן וזימבבווה. חברי הארגון, CCDHRN שמו (ראשי תיבות של "הועדה הקובנית לזכויות אדם ופיוס לאומי"), ציינו כי הפרת הזכויות חמורה בעיקר במדינות אפריקה ואסיה החברות בארגון, ואילו במדינות אמריקה הלטינית חל שיפור מה.

לא כולם תוקפים את ארה"ב - ראש המשלחת הדרום אפריקנית, איאנדה נצאלובה, הממתין לבואו בסוף השבוע של ראש ממשלתו מבקי, אמר, ביום השנה החמישי למתקפת הטרור הרצחנית שביצע ארגון אל קעידה, כי מדינות רבות השתתפו בצערה של ארה"ב לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר: "לא הייתה כל הצדקה שהיא לבצע מעשה שכזה", אמר. לדעתו מרבית המשתתפות בוועידה מסכימות עם דבריו. נצאלובה הוסיף גם כי ה"אירוע שנחזה בניו-יורק היה רק סימפטום לבעיה גדולה בהרבה".

הנשיא בוש - לא האדם הפופולרי ביותר בועידה. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

לקראת השיא

בשישי שבת כאמור, תגיע הועידה לשיאה. או אז ייפגשו 50 מנהיגי מדינות, הן בפגישות רבות משתתפים והן בפגישות בארבע עיניים, בכדי לנסות ולקדם את האינטרסים שלהן. בצד האמירות הצפויות התואמות את רוח הועידה- נגד ארה"ב, נגד ישראל נגד גופים עולמיים כגון הבנק העולמי, קרן המטבע וכדומה ובעד איראן, ייחתמו הסכמים לשיתופי פעולה בתחומים כלכליים, אזרחיים, צבאיים ופוליטיים.

הדיון סביב שאלת הרלוונטיות של הארגון אינו היחיד. מעצם רוח הועידה ומנוסח הודעת הסיכום הצפויה, עולה השאלה האם המדינות הבלתי מזדהות הן אכן בלתי מזדהות והאם לא ניתן להגדירן כגוש בפני עצמן.

במערב ממתינים אם כן בכדי לראות האם מתוך הועידה תצמח אופוזיציה חזקה ומאוחדת כנגד ארה"ב ואינטרסים מערביים, או שמא יונפקו צלילים דו-משמעיים.

כך או כך, "גנבי הכותרות" הכבדים דוגמת הוגו צ'אבז ומחמוד אחמדינג'אד, צפויים לחתום את הועידה בדרך האופיינית להם, כך שככל הנראה, יש עוד למה לצפות...



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך