חיפוש :
  

?צפון קוריאה - בדרך לשינוי המשטר
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 19/12/2005, 13:14
אלון לוין ויובל בוסתן

צפון קוריאה ומנהיגה קים ג'ונג איל נמצאים בשנים האחרונות תחת לחץ בינ"ל בלתי פוסק המתמקד בעיקר בסיוע המוענק לפרויקט הגרעיני האיראני ובהלכות המשטר במדינה. ההסכמה שהושגה עם ארה"ב בתיווך סין הורידה ממנה לחץ רב אולם, מערכת הלחצים הפנימית מצד האזרחים אשר סובלים זה שנים רבות מדיכוי, עוני ורעב בהיקפים מחרידים, מאיימת על יציבות השלטון במתכונתו הנוכחית אף יותר. האם המשטר הצפון קוריאני במתכונתו הנוכחית מתקרב לסופו, האם האיחוד בין הקוריאות הוא בלתי נמנע?  

המקום היחיד בעולם בו עדיין קיים מסך הברזל, המקום שהעמיד את העולם לראשונה בפני האפשרות של מלחמה גרעינית בין המעצמות ואשר מתאפיין בשלטון דיקטטורי אכזרי במיוחד עומד היום, אולי, בפני איחוד היסטורי בין שני חלקיו.

החברה הקוריאנית הינה מן החברות העתיקות בעולם – שורשיה מתחילים כבר במאה ה-24 לפני הספירה בשבטים מונגוליים-טורקיים-מנצ'וריים אשר הקימו ישוב קטן בשם צ'וסון. החל במהלך המאה ה-17 ועד לסוף המאה ה-19 חיו הקוריאנים תחת כיבוש סיני. הניצחון היפני במלחמת סין-יפן ב-1894-1895 הביא לחצי-האי תקופה ראשונה של עצמאות בעידן המודרני, עד אשר סופחה ליפן ב- 1910 לאחר מלחמת רוסיה-יפן. השלטון היפני אופיין באכזריות ודיכוי והסתיים בחלוקת המדינה בקרב הרוחב 38 לאחר מלחמת העולם השנייה – ברית המועצות שלטה על החלק הצפוני וארצות הברית על הדרומי. בדיוק כמו בחלוקה שהסתמנה באירופה, השלטון ואורח-החיים בשני חלקי המדינה נשא את אופיו של המעצמה השולטת (קרי – דיקטטורה קומוניסטית בצפון לעומת דמוקרטיה חופשית בדרום).

מירוץ החימוש

שליטה הרודני קים איל סונג מת בשנת 1994 ובנו, קים ג'ונג איל ירש אותו והמשיך את דרכו - המשטר הצפון קוריאני הוא משטר רצחני ביותר – מתוך 23 מיליון התושבים במדינה, בין מיליון לשני מיליון מוחזקים במחנות כפייה. הצבא הקוריאני הוא אחד הצבאות הגדולים בעולם ומשרתים בו מאות אלפי חיילים בקבע. צפון קוריאה נמצאת במירוץ חימוש מתמיד ותקציב הביטחון שלה עומד על כ-30% מהתוצר (מקום ראשון בעולם בהפרש ניכר משאר המדינות). כל הגורמים הנ"ל הפכו את צפון קוריאה לאחת מהמדינות העניות ביותר בעולם עד שבשנת 1999 לאחר שנים של בצורת ושטפונות לסירוגין, מצאו את מותם בין 2 ל-3 מיליון קוריאנים ברעב. תוכנית סיוע של האו"ם, בראשות האמריקנים, ניסתה לסייע לקוריאנים וכיום תלויים מיליוני קוריאנים בתוכנית זו.

שני פיתוחים צבאיים מרכזיים פיתחה תעשיית הנשק הצפון קוריאנית - טילים ארוכי טווח ונשק גרעיני. בתחום פיתוח הטילים הצליחה צפון קוריאה לקנות לעצמה מעמד בינלאומי ומספר רב של מדינות (כולל איראן) רכשו ממנה טילים ונעזרו במדענים הקוריאנים לפיתוח תעשיית טילים עצמאית. בתחום הגרעיני "משחקת" צפון קוריאה משחק של חתול ועכבר עם הקהילה הבינלאומית עוד מאמצע שנות ה-90. סיוע המזון שניתן בידי האמריקנים נוצל לדרישה לבצע פיקוח על התעשייה הגרעינית במדינה בשנת 1999, עוד בזמן ממשלו של קלינטון. לאחר שנים של הכחשות, נחשפה בשנת 2003 תעשיית הגרעין הצפון קוריאנית, ופקידים בכירים בממשל הצפון קוריאני הודו כי למדינה יש יכולת לייצר 6 פצצות גרעין.

הצהרה זו, שנה לאחר הכנסת צפון קוריאה ל"ציר הרשע" בנאומו של הנשיא האמריקני בוש, הביאה לשינוי הגישה כלפי הצפון קוריאנים ולניסיון לטפל בבעיה הגרעינית בדרכים דיפלומטיות (כפי שאירע בימי קלינטון). בשנתיים האחרונות מתקיימים ניסיונות ההידברות בין האמריקנים והצפון קוריאנים בתיווך סיני. שיאו של התהליך היה בהצרה הצפון קוריאנית על הפסקת מירוץ החימוש הגרעיני, בספטמבר 2005. מובן שחובת ההוכחה עדיין חלה על הצפון קוריאנים, שכבר הוכיחו יכולת להסתיר דברים מהעולם בעצם פיתוח הנשק, תחת עיניהם הבוחנות של הפקחים, אך צעד זה הוא משמעותי בשל הערבות הסינית למהלך.

(Teaching Politics :מלחמת קוריאה - הזמן איחה את הפצעים (צילום

מורידים הילוך

צפון קוריאה הגיעה למסקנה כי עליה להוריד הילוך במירוץ הנשק מאחר והעם גווע ברעב, והמשך התהליך ללא מתן פתרון הולם לאזרחים עשוי להביא לסופו של המשטר. מדרום הביעו מספר בכירים דרום קוריאנים את האפשרות לאיחוד הקוריאות כפי שאירע לפני 16 שנה בגרמניה, ויש רבים המאמינים כי ביכולתה של דרום קוריאה לגבות מהלך שכזה מבחינה כלכלית. המשטר הצפון קוריאני אמנם עדיין אינו מוכן לשמוע על מהלך שכזה בשל ההשלכות שלו (סיום הקומוניזם בחצי האי הקוריאני), אולם הוא לא יכול להתעלם מהעריקה של מספר לא מבוטל של קוריאנים מהצפון לדרום בשנים האחרונות.

במישור הכלכלי נעשו מספר ניסיונות בשנים האחרונות לפתוח את הכלכלה לכלכלת שוק על פי המודל הסיני, בין היתר רעיון להקמת פארק תעשייתי באזור הגבול עם דרום קוריאה, בו יעסיקו 250 חברות דרום קוריאניות 100,000 פועלים צפון קוריאנים, אך נראה שהמטרה המרכזית במהלכים אלה היא להילחם בשוק השחור הפורח במדינה. קים ג'ונג איל, מנהיגה בן ה-65 של צפון קוריאה, ממשיך בפולחן האישיות האדיר שלו ואף חי חיי נהנתנות (חובב קוניאק וסרטים אמריקניים), כך שככל הנראה התקרבות של ממש בין הקוריאות ובין צפון קוריאה למערב תתרחש רק לאחר תום שלטונו. הנחה זו, היא שגורמת לגורמי פנים וחוץ רבים לחכות למותו, או לחילופין – לגרום לכך - פיצוץ גדול שהתרחש באפריל 2004 בתחנת רכבת בצפון קוריאה, בשעה שעבר בה קים בשובו מביקור בסין, גבה למעלה מ-150 הרוגים ויותר מ-1200 פצועים במה שהוגדר במערב כניסיון התנקשות בו.

צפון קוריאה ומנהיגה קים ג'ונג איל נמצאים בשנים האחרונות תחת לחץ בינ"ל בלתי פוסק המתמקד בעיקר בסיוע המוענק לפרויקט הגרעיני האיראני ובהלכות המשטר במדינה. ההסכמה שהושגה עם ארה"ב בתיווך סין הורידה ממנה לחץ רב (שהופנה מטבע הדברים לחברה אחרת בציר הרשע- איראן). אולם, מערכת הלחצים הפנימית מצד האזרחים אשר סובלים זה שנים רבות מדיכוי, עוני ורעב בהיקפים מחרידים, מאיימת על יציבות השלטון במתכונתו הנוכחית אף יותר.

האם המשטר הצפון קוריאני במתכונתו הנוכחית מתקרב לסופו, מה שעשוי להוביל לאיחוד הקוריאות? האם תבחר צפון קוריאה הקומוניסטית למודל הסיני המתהווה הכולל כלכלת שוק צומחת ופתיחות הולכת וגוברת כלפי המערב? אין ספק כי המגמה מעידה על שינוי לכיוון פתוח יותר כלפי העולם ומקל יותר כלפי אזרחי המדינה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך