חיפוש :
  

הנשיא הרוסי הבא
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 11/09/2006, 11:00
אלון לוין ויובל בוסתן

חזרתו של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, על הבטחתו לפרוש, כמתוכנן, במאי 2008, התקבלה בקרב משקיפים מסוימים בסקפטיות ובקרב אחרים כסימן לכך שרוסיה היא עדיין מדינה המכבדת את ההליך הדמוקרטי. מערכת סיקור ממוקד מציגה מיפוי ראשוני של המועמדים המובילים לרשת אותו.  

השבוע הודיע נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כי יסיים את תפקידו, כמתוכנן, ב-2008. בכך נתן מענה לחרושת השמועות- הטענה כי ינסה להשתמש בכוח הרב שלו ושל מפלגתו, רוסיה המאוחדת, בכדי לנסות ולשנות את החוקה הרוסית כדי שתאפשר לו להתמודד על קדנציה שלישית.

המהפכה שביצע פוטין למן עלייתו לשלטון בתחום המדיני, הצבאי, הכלכלי והשלטוני היא כה עמוקה, עד כי פרשנים פוליטיים ברוסיה ובמערב התקשו להאמין כי פוטין יפנה את מקומו לאדם חדש ויוותר על כל יכולת להשפיע על רוסיה, לאחר 2008.

כיום יש צורך ברוב של שני שליש מהבית התחתון בכדי לשנות את החוקה, רוב הנמצא ברשותו של פוטין, וכן רוב של שלושה רבעים מהבית העליון, אולם הבית העליון אינו גוף שנבחר על ידי העם הרוסי אלא ממונה באמצעות אלקטורים, רובם נאמנים ישירות לנשיא. בשל כך נחשב גוף זה לחותמת גומי ותו לא.

ב-20 החודשים שנותרו לפוטין בכדי לסיים את כהונתו, עדיין קיימת האפשרות כי יפעל לבצע שינוי חוקתי בעצמו, או "בלחץ" העם. העובדה כי לא הצביע או ניסה לקדם באופן מיוחד יורש במפלגה, מעלה אף היא את החששות בפוליטיקה הרוסית כי כך יפעל פוטין לבסוף.

חמישה חודשים לפני הבחירות לנשיאות, בדצמבר 2007, יתקיימו בחירות לבית התחתון ברוסיה. לתוצאות הבחירות עשויות להיות השלכות על החלטתו של פוטין על המשך דרכו. כיום נהנה פוטין מפופולאריות גבוהה בקרב העם הרוסי, חרף ביקורת מכיוון חוגים ליברליים הרואים בו מנהיג אוטוריטרי. בבחירות לנשיאות ב-2004, גרף פוטין למעלה מ-71% מהקולות, והוא המשיך ליהנות מאחוזי תמיכה גבוהים מאז.

ניצחון גדול של מפלגתו, אותה עדיין יוביל בבחירות, יאפשר לו לבחון מחדש את האפשרות לשנות את החוקה.

במידה וידבק בחוקה כפי שהיא היום, ישנם כיום חמישה פוליטיקאים בגילאי ה-40 וה-50 לחייהם היכולים להיחשב כמועמדים לתפקיד. חלקם אינם מוכרים בעולם המערבי, אך הם נחשבים לבכירים ביותר בממשל הרוסי, חלקם גם מקורבים אישית לנשיא הרוסי פוטין.

פוטין עם גורבצ'וב - מי הבא בתור? צילום: מוסניוז

סרגיי איבנוב

יהיה בן 55 ב-2008, הוא שר ההגנה וסגן ראש הממשלה כיום של רוסיה. הביוגרפיה שלו "נכונה"- הוא דובר אנגלית ושבדית רהוטות כמו גם נורבגית וצרפתית ברמה נמוכה יותר. שירת 15 שנה בקג"ב במשימות בחו"ל, ושבע שנים ב-SVR (המקביל ל-CIA לאחר פירוק הקג"ב) כולל קריירת ריגול במערב (טוענים כי גורש מבריטניה כשהיה "מזכיר שני" בשגרירות בלונדון), ובשיא היה לסגן ראש ה-FSB המקביל ל-FBI. הראש אגב היה לא אחר מאשר ולדימיר פוטין, ששלף אותו מה-SVR. מאז, פוטין מטפח אותו ומעניק לו תפקידים שונים בתחום הביטחון ואף מינה אותו, כאמור, לשר ההגנה ולסגן ראש הממשלה.

התחלת הקדנציה שלו כשר ההגנה הייתה קשה - ב-4 באוקטובר 2001, בזמן תרגיל משותף לרוסיה ולאוקראינה, הופל מטוס שהגיע מישראל ועליו עולים רבים מרוסיה שנסעו לבקר את קרובי משפחתם. 78 בני אדם נהרגו באירוע ואיבאנוב, כחצי שנה בתפקיד שר ההגנה, ניסה להסתיר את חלקה של רוסיה באירוע, כמו את העובדה כי הטיל האוקראיני נורה מבסיס רוסי.

איבנוב ביצע רפורמות רבות בצבא הרוסי בדרך לשדרגו ולהפכו לצבא מודרני. הנשיא פוטין סומך עליו באופן מלא ומאפשר לו חופש פעולה נרחב, עד כי יש הרואים בו סגן נשיא באופן לא רשמי. הקו בו נוקט איבנוב בדרך כלל הוא ניצי ביותר- הוא מאמין בהפעלת יד קשה כנגד הטרור העולמי ומיישם את זה בצ'צ'ניה. הוא סבר כי יש לתמוך במילוסביץ' בסרביה, אפילו באמצעות משלוח של סיוע צבאי, בכדי להגן עליו מפני כוחות מערביים.

איבנוב הוא מועמד טבעי להחליף את פוטין, ובשל יחסיהם הקרובים, יש להניח כי אם ייבחר כמחליף, ידאג להשאיר את פוטין קרוב למעגל מקבלי ההחלטות.

דימיטרי מדבדב

הפוליטיקאי הצעיר (חוגג השבוע 41), מכהן כיום כסגן ראש ממשלה ביחד עם סרגיי איבנוב. בעבר תפקד כמנהל הסגל של הנשיא פוטין, והוא חבר דירקטוריון בגזפרום, ענק הגז העולמי, בשש השנים האחרונות. מקורב מאוד לפוטין, ושמו הוזכר כבר כמועמד רציני לתפקיד נשיא רוסיה.

מדבדב, ד"ר למשפטים ומתויג כאחד מ"נערי פוטין" – אותה חבורת צעירים אקדמאים ומוכשרים מסנט פטרבורג שפוטין צירף לסגל העובדים הנשיאותי ב-1999 ואשר נחשבים לנאמנים ביותר לנשיא הרוסי.

מיכאיל פראדקוב

ראש ממשלת רוסיה, ממוצא יהודי, המכהן בתפקיד כבר שנתיים וחצי, יהיה בן 58 ב-2008. פוליטיקאי בעל ותק רב, שמוערך על ידי פוטין. פראדקוב מילא לאורך השנים תפקידים כלכליים רבים - סגן שר מסחר בינלאומי, שר המסחר והיה אף הנספח הכלכלי בהודו.

מוצאו היהודי מאוזכר מדי פעם, בעיקר מקרב חוגים לאומניים ואנטישמיים ברוסיה. מוצאו והעובדה כי הוא נטול גב פוליטי ממשי, מרעים את סיכויו להיבחר לתפקיד.

בוריס גריזלוב

יו"ר הדומה (הבית התחתון) ומנהיג מפלגת "רוסיה המאוחדת" התומכת בפוטין, יהיה גם הוא, כמו פראדקוב, בן 58 ב-2008. גריזלוב, שבדומה לפוטין ולרוב המועמדים מגיע גם הוא מסנט פטרבורג, הגיע לפוליטיקה מאוחר יחסית, עת נבחר כחבר פרלמנט בשנת 1999.

ב-2001 מונה על ידי פוטין לתפקיד שר הפנים, ובתפקידו היה מעורב במלחמה בפשע המאורגן ובשחיתות, כמו גם בהפעלת יד קשה בצ'צ'ניה באמצעות היחידות ללוחמה בטרור המסונפות למשרד הפנים הרוסי. גריזלוב נחשב לאדם קרוב לפוטין ולחבר נאמן.

סרגיי איבנוב עם קונדוליסה רייס - המועמד הטבעי. צילום: מחלקת המדינה

סרגיי שויגו

שויגו הוא בן למיעוט אתני קטן בשם טובאן (טורקי-מונגולי), הכולל כ-220,000 בני אדם, רובם בודהיסטים בסגנון הטיבטי. שויגו יהיה בן 53 ב-2008, הוא בעל דרגת קולונל-גנרל בצבא, המקבילה לאלוף בצה"ל (סרגיי איבנוב אגב, אוחז בדרגה דומה משירותו ב-FSB).

שויגו גם מעוטר בעיטור "גיבור רוסיה"- העיטור האזרחי הגבוה ביותר ברוסיה, הוא ניהל את כוחות החירום הרוסיים, הן באסונות טבע והן באירועי טרור ונחשב למקצוען ולפופולארי ביותר בקרב העם הרוסי.

מאבקי הכוח

לאחר הצהרתו של פוטין, יחלו מאבקי כוח בתוך מפלגת רוסיה מאוחדת ובתוך הממשלה הרוסית. על אף שאיבנוב ומדבדב נחשבים לבעלי הסיכויים הרבים ביותר לזכות, ישנו משקל חשוב גם למידת הפופולאריות של הפוליטיקאים - שויגו למשל אהוב בקרב רבים ברוסיה בזכות התדמית הנקייה וההרואית שלו. במערב יהיו רבים שישמחו לראות דווקא את פראדקוב המתון בתפקיד הנשיא ולא את ה"צ'צ'נים" כדוגמת איבנוב וגריזלוב.

פרישתו של נשיא רוסיה פוטין מהחיים הפוליטיים, חצי שנה לפני שעמיתו האמריקני, ג'ורג' בוש, יעשה זאת, עשויה לבשר עידן חדש ומעניין בפוליטיקה העולמית - בעוד האמריקנים ינסו ללמוד ולהכיר את הפוליטיקאים הבכירים בפוליטיקה הרוסית, יתעניינו הרוסים במועמדים האמריקנים.

יחסי בוש ופוטין מעולם לא היו טובים, אם כי נחשבו לתקינים בדרך כלל. נותר רק לראות כיצד יתייחסו מחליפיהם של השניים האחד לשני (או לשנייה) וכיצד תשפיע מערכת היחסים על הזירה העולמית.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך