חיפוש :
  

יפן של שינזו
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 22/08/2006, 23:28
אלון לוין ויובל בוסתן

ראש הממשלה הססגוני של יפן, ג'וניצ'ירו קויזומי, עומד לפנות את כסאו בחודש הבא. מחליפו הצפוי, שינזו אבה, נכנס לתפקיד בתקופה משברית במזרח אסיה. שכנותיה של יפן - סין והקוריאות - אינן מרוצות מאבה בלשון המעטה, בניגוד לאמריקנים השמחים לקבל תואם-קויזומי שהיה בן ברית קרוב.  

בחודש הבא תוכרע שאלת מחליפו של ראש ממשלת יפן ג'וניצ'ירו קויזומי, הפורש לאחר חמש שנים. קויזומי מוריש לאחר לכתו מדינה עם משק כלכלי מאושש לאחר שנים של מיתון ודפלציה, יחסים איתנים מתמיד עם ארה"ב ויציבות פוליטית.

חילופי ההנהגה ייערכו במסגרת המפלגתית, קרי המפלגה הליברל-דמוקרטית, שהיא כיום כה חזקה בנוף הפוליטי המקומי, עד כי ברור כי מחליפו של קויזומי יוכל לכהן זמן רב יחסית בתפקיד ראש הממשלה.

יסו פוקודה, מבכירי המפלגה המזוהה עם קו יוני מבחינה מדינית וכן פרו אסיאתי, הסיר זה מכבר את מועמדותו לאחר שנוכח כי לא יוכל להביס את המועמד המוביל, שינזו אבה הצעיר. למעשה, אבה מוביל בסקרים האחרונים בעשרות אחוזים על פני מתחרהו הראשי, שר החוץ טרו אסו, עד כי ניתן לומר כי הקרב הוכרע.

באם יפסיד אסו, תהיה זו הפעם השנייה- בפעם הקודמת הפסיד לקויזומי בבחירות לראשות המפלגה ב-2001 אך היה לאחד השרים הקרובים ביותר אליו. אסו שינה את דעותיו המדיניות, שבעבר נחשבו לניציות וכיום הוא נחשב ליונה פוליטית.

מקדש יסוקוני

העניין המרכזי בבחירות הקרובות ייסוב סביב שאלת הביקורים במקדש יסוקוני, אותו מקדש מפורסם לזכר 2.5 מיליון חללים יפניים, ביניהם גם 14 פושעי מלחמה שביצעו את פשעיהם בזמן הכיבושים בסין ובקוריאה. ראש ממשלת יפן הנוכחי קויזומי, הקפיד עד כה לבקר במקדש מדי שנה וכך עושה גם שינזו אבה אשר מגן על ההחלטה בלהט רב. הביקורים אינם רק סמליים אלא גם נתפסים כהצהרה בעיני סין והקוריאות, בעיקר בשל העובדה כי הם נעשים ביום השנה לכניעת יפן במלחמת העולם השנייה.

מבחינת הסינים והקוריאנים, יפן מנסה לשכוח מהעבר האימפריאליסטי שלה - בשמו של הקיסר היפני בוצעו בשנות ה-30 וה-40 פשעי מלחמה מחרידים שכללו הרג ושעבוד של מיליונים, כולל מעשי אונס המוניים, שריפות של כפרים ואזרחים שעברו עינויים קשים.

היפנים מתמודדים עם העבר שלהם בצורה שונה מהגרמנים ועל אף שהם מקיימים יחסים דיפלומטיים עם המושבות לשעבר, הם מעולם לא בנו תוכנית פיצויים מקיפה, אלא העדיפו לתת כספים, הלוואות והטבות כחלק מסיוע למדינות אלה.

הציבור היפני כיום חלוק בשאלת היחסים עם סין ועם שתי הקוריאות - בעוד מאמינים היפנים כי את היחסים עם דרום קוריאה ניתן לשקם בקלות יחסית, הודות לעובדה כי שתי המדינות בעלות ברית קרובות של האמריקנים ויש להן אויבות משותפות בדמותן של סין וצפון קוריאה, הבעיה עם שתי האחרונות מורכבת יותר.

מקדש יסוקוני - מעורר את חמתם של הסינים והקוריאנים. צילום: דיוויד מוניאוקס

צפון קוריאה

השיחות הרב צדדיות בסוגיית הגרעין הצפון קוריאני בהשתתפות האמריקנים, שתי הקוריאות, סין, יפן ורוסיה הנוגעות, נמצאות במבוי סתום זה מכבר. רף החשדות ההדדיות בין צפון קוריאה לבין יפן, ארה"ב ודרום קוריאה עולה כל הזמן - הצפון קוריאנים מאמינים כי האמריקנים מתכננים לפלוש למדינתם - לאחרונה נשלחו רמזים מכיוונה של צפון קוריאה לעבר האמריקנים והדרום קוריאנים על רקע התמרון הצבאי השנתי הגדול שעורכות שתי המדינות- צפון קוריאה טענה כי לא תהסס לתקוף את האמריקנים והדרום קוריאנים אם תחוש בסכנה.

ניסויי הטילים שנערכו בחודש שעבר על ידי הצפון קוריאנים, כולל טיל שנמסר לגביו כי הוא מסוגל לאיים על החוף המערבי של ארה"ב, הדליקו נורות אדומות נוספות בקרב היפנים והאמריקנים. יפן, שעד לא מזמן נקטה בקו פציפיסטי, העבירה מסרים בחודש האחרון לצפון קוריאנים המזהירים אותה לבל תנסה לתקוף את יפן, שאף הוסיפה איום כי כל תקיפה יפנית על צפון קוריאה תחשב כהגנה עצמית.

בשבוע האחרון דווחו רשתות הטלוויזיה האמריקניות כי ה-CIA מזהה הכנות לקראת ניסוי גרעיני תת-קרקעי בצפון קוריאה. המשמעות לניסוי הזה היא עצומה ומהווה צעד מתריס ביותר כלפי המערב - זו יכולה להוות תשובה סופית לניסיונות הגישור והפישור האמריקנים המנסים לפרק את נשקה הגרעיני של צפון קוריאה בתמורה להטבות כלכליות. נוסף על כך, יש לזכור כי על אף הצהרותיה של צפון קוריאה על כך שבבעלותה נשק גרעיני, היא מעולם לא גיבתה את הצהרותיה בהוכחות כלשהן. מובן כי ניסוי שכזה יסיר את כל הספקות בנושא ויקבע חד משמעית כי לצפון קוריאה יכולת גרעינית.

לפני שמונה שנים ביצעו הודו ופקיסטן ניסויים תת קרקעיים דומים והדבר גרר סנקציות מקיפות מצד ארה"ב ויפן. במקרה הנוכחי מדובר במדינה הנתפסת כאיום על האמריקנים והתגובה תהיה קשה ביותר, גם אם רק תוגבל למישור הכלכלי.

סין

בעוד יחסי צפון קוריאה-יפן נמדדים רק במישור הביטחוני, הרי שיחסי יפן וסין, שתי הענקיות האסיאתיות, נוגעים גם בתחומים אחרים. עד לאחרונה, נהגה יפן לסייע לסין בהלוואות נדיבות ביותר. העובדה כי סין צומחת בעשרה אחוזים מדי שנה ואילו יפן רק יצאה לאחרונה משנים ארוכות של מיתון, גררה ביקורת ציבורית ביפן והיא הפסיקה להעניק את ההלוואות הללו.

הייצוא מהמשק היפני אומנם מתמקד בטכנולוגיות גבוהות בעיקר, בניגוד למשק הסיני המייצר מוצרים פשוטים יותר, אולם היפנים מתבוננים בחשש בפיתוח הסיני המאיים לנגוס להם בייצוא ולפגוע בכלכלתם. הוסיפו לכך את החששות היפנים כי התעצמותה הצבאית והפוליטית של סין תוביל בעתיד לעימות ותקבלו מערכת יחסים חשדנית – לאחרונה אף האשימו גורמים ביפן את הסינים בהחדרת מרגלים ובמזימות אחרות. אמירות אלו, ביחד עם הביקורים של ראש הממשלה קויזומי במקדש יסוקוני, הרעו את יחסי שתי המעצמות.

הויכוח הפוליטי בנושאי החוץ ביפן נסב אם כן סביב שאלת האוריינטציה- האם להמשיך בקו של קויזומי ולשמור על יפן פרו-אמריקנית, או שמא לשנות את הקו ולאמץ פוליטיקה פרו אסיאתית יותר- שיקום יחסי החוץ עם סין כמפתח לשיפור יחסי החוץ גם עם צפון קוריאה.

בהקשר הזה, שר החוץ טרו אסו, שבעבר תמך בקו נוקשה ביותר מבחינה מדינית, מנסה לתפוס את מקומו של פוקודה שפרש, בכדי להציג אלטרנטיבה למדיניות הפרו-אמריקנית של שינזו אבה.

ראש ממשלת יפן היוצא, ג'וניצ'ירו קויזומי- האם יפן תישאר פרו-אמריקנית? צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

יחסים עם אוסטרליה

יפן, כמדינה דמוקרטית, נוטה לשמור על הברית עם ארה"ב ובוודאי שתהיה חייבת לתת את הדעת לשיפור יחסיה עם דרום קוריאה. צעד שביצע לאחרונה קויזומי ואשר מעיד עדות נוספת על הקו של יפן בתקופה הקרובה זה חתימת הסכם לשיתוף פעולה צבאי בין יפן ואוסטרליה, מדינה חשובה נוספת ברשימת בנות הברית האמריקניות בעולם. לשתי המדינות יחסים טובים כבר שנים רבות אך עד כה יפן לא נהגה בעבר לחתום על הסכמים צבאיים עם מדינות אחרות.

מאות אלפי תיירים יפנים מבקרים באוסטרליה מדי שנה. הסחר בין שתי המדינות גבוה ביותר- 21% מהייבוא האוסטרלי ו-11% מהייצוא האוסטרלי מסתובבים על הציר ליפן. שדרוג יחסיהן של שתי המדינות, דמוקרטיות מתועשות ומתפתחות החולקות חששות דומים לנוכח ההתעצמות הסינית, היה מהלך מתבקש, על אף העובדה כי בעבר, בזמן מלחמת העולם השנייה, הן היו אויבות מושבעות.

שינזו אבה, שיחגוג בשבוע הבא 42, הוא עדיין תעלומה בעיני העולם - כפוליטיקאי הוא צמח במפלגה בקצב מהיר אך חסה בצלו של קויזומי ואף אימץ דעות קרובות לשלו. מאחר ויפן נוקטת בשנים האחרונות גישה מעורבת יותר מבחינת מדיניות החוץ שלה, כולל ביקורי מנהיגים באפריקה ובמזה"ת, יעמוד אבה תחת מיקרוסקופ עולמי וצעדיו ייבחנו.

סין והקוריאות אינן מרוצות מהתחזקותו ומהמסרים שהן קולטות ממנו, אך בה בעת האמריקנים לעומת זאת ישמחו להמשיך את היחסים ההדוקים שלהם עם ארץ השמש העולה, גם תחת הנהגתו של אבה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך