חיפוש :
  

הוגו נגד העולם - על מאבק הכוחות בוונצואלה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 15/12/2005, 12:59
אלון לוין ויובל בוסתן

הוגו צ'אבז, מנהיג ונצואלה שמפלגתו התחזקה בפרלמנט וזכתה ברוב מוחלט, נחשב לאחד השונאים הגדולים של ארה"ב כיום. חברו הטוב הוא פידל קסטרו, והוא עושה שימוש קבוע בנשק הנפט בכדי לפגוע ולאיים על האמריקנים. צ'אבז גם נהנה לטעון בכל הזדמנות כי האמריקנים מעוניינים בחיסולו. אז מי הוא הוגו צ'אבז?  

נשיאה של ונצואלה, הוגו צ'אבז, טוען כבר שנים כי הוא מפאר את רשימות החיסול של זרועות המודיעין האמריקניות. צ'אבז, בן למשפחה מעורבת (אינדיאני ולבן) נולד ב-28 ביולי 1954 בעיר סבנטה (Sabaneta). בגיל צעיר עבר עם אחיו לחיות עם סבתו, כנראה מאחר ומשפחתו לא יכלה לפרנס אותו ואת 5 אחיו ואחיותיו. מגיל צעיר נמשך למדעים ורכש השכלה בתחום כולל באקדמיה הצבאית בה למד.

לאחר שהשתחרר משירותו הצבאי, עבר ללמוד באוניברסיטה על שם סימון בוליבר (משחרר הארצות יליד ונצואלה שבוליביה קרויה על שמו) מדעי המדינה, שם הקים את התנועה הבוליברית, שדגלה בתפיסות סוציאליסטיות ואף מרקסיסטיות. תקופה זו עיצבה חלק נכבד מהשקפת העולם הפוליטית שלו. בשנת 1992 נטל צ'אבז חלק בנסיון הפיכה כושל שכוון נגד משטרו המושחת של פרז (PEREZ) והוא נשלח לכלא, לא לפני שהבטיח בשידור בטלוויזיה כי ישנה שוב להשתלט על השלטון. לאחר שנתיים בכלא קיבל חנינה ממחליפו של פרז, קלדרה (CALDERA), ובשנת 1998 זכה בבחירות לנשיאות ונצואלה תוך שהוא גורף 56% מהקולות.

צ'אבז, שנחשב בונצואלה לנציג השכבות החלשות, הקדים את הבחירות הראשונות מתחילת כהונתו לשנת 2000, וכלל בהן אשרור חוקה אשר מרחיבה את סמכותיות. בבחירות אלו הוא זכה לכמעט 60% מהקולות, ולאחריהן הפך כוחו של צ'אבז למשמעותי עוד יותר, מה שהקל עליו לבצע רפורמות כלכליות-חברתיות ברוח משנתו הפוליטית בתחומי הכלכלה, החקלאות ובשליטה על אדמות (מה שבאופן טבעי הקנה לו את אהבת ההמון ושנאת הממון).

שערוריות ומשברים

צעדי הרפורמה מרחיקי הלכת לא עברו ללא תגובה, ותחילת 2002 החלו מתגברות הפגנות כנגדן, וכנגד צ'אבז עצמו. באפריל 2002, צעדה לא חמושה של מפגינים עשתה דרכה אל ארמון הנשיאות. המשטרה פתחה באש לעיני המצלמות, הרגה 18 מפגינים ושלחה את המדינה כולה לטלטלה שהשפיעה על כל תחומי החיים.

במישור הכלכלי, שורה של שביתות ענק, לעיתים תוך הפסקת שאיבת הנפט לחלוטין (ונצואלה חולשת על מרבצי נפט וגז טבעי אדירים : כ- 7.5% מכלל עתודות הנפט וכ-2.5% מכלל עתודות הגז הטבעי בעולם, וכלכלתה, מטבע הדברים, מתבססת בעיקר על ייצוא משאבים אלו). שביתות אלו הביאו להתנגשויות רבות עם כוחות הביטחון. במישור הפוליטי, עצומה בת 2 מיליון חתימות הביאה לקיום משאל עם בפיקוח בינלאומי על שאלת המשך שלטונו של צ'אבז ב-2004, וגם כאן זכה ב-58% מהקולות, לקול מחאת האופוזיציה שטענה כי התוצאות זויפו, למרות שהפקחים הבינ"ל אישרו את התוצאות עצמן.

מדיניות החוץ של הוגו צ'אבז גם היא אינה נטולת שערוריות ומחלוקות - צ'אבז הוא חבר קרוב של נשיאי קובה ובוליביה, למורת רוחם של האמריקנים. גם באמריקה הלטינית עצמה הוא דמות שנויה במחלוקת- בעבר החזיר את שגרירו ממקסיקו, בשל סכסוך עם הנשיא המקסיקני פוקס. בהזדמנות אחרת נטען כנגדו שהוא מנסה להתערב בבחירות בפרו- באמצעות חברותו עם אחד המועמדים, אויינטה הומלה, קצין לשעבר בצבא הפרואני ולאומן-סוציאליסט שנחשד באנטישמיות. גם צ'אבז הואשם בעבר על ידי הליגה נגד השמצה היהודית, על כי הוא אנטישמי. (טענה זו הועלתה לאחר שצ'אבז אמר באחד מנאומיו כי ישנה קבוצה קטנה שצלבה בעבר את ישו, וכיום שולטת בכלכלה העולמית).

מעצבן את האמריקנים - ונהנה מכל רגע

פאט רוברטסון, אחד ממנהיגי הימין הבולטים בארה"ב כבר קרא לחסלו (וזו כנראה אחת הסיבות שצ'אבז טוען בראיונות כי הסי.איי.איי מעוניין לחסלו). צ'אבז הוא גם מראשי ארגון אופ"ק (קרטל הנפט העולמי האחראי על ייצור 40% מכלל הנפט בעולם), ובשנת 2000 אף אירח על אדמתו פסגה שהורכבה ממנהיגי המדינות החברות (13 במספר) - פסגה ראשונה מסוגה לאחר 25 שנה. ונצואלה שבראשותו הייתה לאחת המדינות האחראיות לעליית מחירי הנפט בשנים האחרונות (הן בשל השביתות והן בשל מדיניות מכוונת) ועל כך יצא קצפה של ארה"ב על צ'אבז.

בארבעה בדצמבר נערכו בחירות לפרלמנט בונצואלה, בהן עלה חלקה של מפלגתו של צ'אבז "התנועה של הרפובליקה החמישית" (שום קשר לצרפת), מ-46% ל-68%. למרות שהתחזקות זו מצטיירת כהישג מרשים וכהבעת אמון בדרכו מצד האזרחים, ההפך הוא הנכון – האופוזיציה קראה להחרים את הבחירות, מה שהוביל לאחוז הצבעה נמוך באופן דרסטי – רק כ-25%! (צ'אבז מצדו הודיע כי האופוזיציה בארצו היא עושת דברה של ארה"ב, ולכן המחאה שלה היא לא אמיתית, אלא ביצוע הוראה מגבוה).

בתקופה האחרונה זוכה צ'אבז לכותרות בשל העלאת הטונים בינו ובין ארה"ב - מזכיר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד, השווה אותו להיטלר ובתגובה טען צ'אבז כי היטלר היה תינוק בהשוואה לנשיא האמריקני בוש. בחודש ינואר אירח צ'אבז ועידה סוציאליסטית בינלאומית, במקביל לועידת דאבוס, ובה תקף את האמריקנים בכל הזדמנות.

לצ'אבז יש קשרים טובים גם עם ראש ממשלת ספרד שמכר לו לפני כשנה ספינות קרב ומטוסים בשווי של 1.7 מיליארד דולר. על פי תפיסתו של צ'אבז, מתכננת ארה"ב לפלוש לונצואלה ועל כן הוא מתחמש, כשבתכנון רכישת מיליון רובי סער מדגם קלאצ'ניקוב.

אין ספק כי עוד נכונו לאמריקנים "כאבי ראש רבים" מכיוונו של צ'אבז, אשר עושה רושם - נהנה לייצר פרובוקציות אנטי-אמריקניות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך