חיפוש :
  

וייטנאם מתעוררת
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 24/04/2006, 22:02
אלון לוין ויובל בוסתן

וייטנאם, בעבר שם נרדף לסבל ומלחמות, מציגה כיום פוטנציאל התפתחות נאה בעיקר הודות לאוכלוסייה צעירה, משכילה ודוברת אנגלית. התעניינותן של אינטל ומייקרוסופט בשוק הוייטנאמי מעידה כאלף עדים כי צמיחתה הכלכלית לא נעלמה מעיניהם של מובילי הכלכלה המערבית.  

בימים אלה נבחרת הנהגה חדשה למפלגה הקומוניסטית בוייטנאם, המפלגה היחידה המורשית לפעול במדינה מאז תום המלחמה עם ארה"ב ב-1975. מנהיגי המפלגה הם מנהיגי המדינה והמטרה של המפלגה היא לבחור בדור צעיר יותר מהדור המכהן כעת בתפקידי המפתח, על מנת לנסות ולהתוות את דרכה של המדינה המזרח אסיאתית, מדינה שעד לפני כמה שנים עוד ליקקה את פצעיה מהמלחמות שפקדו אותה (במהלך המאה ה-20 נלחמה וייטנאם עם צרפת, קמבודיה, ארה"ב וסין).

בשנים האחרונות מציגה וייטנאם צמיחה אדירה מבחינה כלכלית- בין השנים 1997-1993 צמחה בקצב של 9%, בין 2004-1997 הממוצע ירד ל-6.8%, עדיין קצב צמיחה גבוה, ואת השנה שעברה סיימה הכלכלה הוייטנאמית עם צמיחה בשיעור של 8.4% ובסה"כ עלייה של למעלה מ-160% מאז 1993(!)

בשנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 התבססה הצמיחה בעיקר על הייצור והייצוא של ענפים מסורתיים כמו מזון (וייטנאם היא אחת מיצרניות פולי הקפה הגדולה בעולם), טקסטיל, גומי ונפט גולמי. בתקופה האחרונה פונה וייטנאם לכיוון ההיי-טק. בכך, מתכננת המדינה בת 83 מיליון התושבים להפוך בתוך שנים ספורות להצלחה כלכלית ממש.

(TFClub :גופתו של הו צ'ין מין, אבי וייטנאם הקומוניסטית, מוצגת לראווה (צילום

השקעות זרות

בפברואר הודיעה חברת אינטל כי בכוונתה להקים מפעל לייצור שבבים בוייטנאם. הקמת מפעל כזה מבטיחה יוזמות נוספות בוייטנאם, והאוכלוסייה בוייטנאם, בעלת שכבה גדולה של משכילים ודוברי אנגלית, נכונה להתמודדות עם האתגר.

במקביל לבחירה בהנהגה הקומוניסטית הבאה של וייטנאם, מבקר במדינה אחד הסמלים הגדולים של הקפיטליזם- האיש העשיר בעולם, ביל גייטס. הביקור שלו, ימים ספורים לאחר שאירח באחוזתו המפוארת לארוחת ערב את מנהיג סין הו ג'ינטאו, מדגים עד כמה מאמינה מייקרוסופט במשקים המתעוררים במזרח הרחוק.

גייטס אף התבטא כי אל לה לוייטנאם להתמקד רק בייצור, כפי שניתן להבין מהקמת מפעל אינטל, אלא גם לשאוף לעסוק בפיתוח תוכנה ובמיקור-חוץ (Outsourcing), תחומים הדורשים אוכלוסייה מיומנת ודוברת אנגלית. גייטס, כך נראה, עושה זאת כחלק מהמגמה המתחזקת של ענקי ההיי-טק העולמיים להשיג משאבי מיקור-חוץ זולים יותר במזרח.

לאחר שנועד עם מנהיגים וויטנאמים כגון ראש הממשלה פן ואן קאי והנשיא לואונג (שניהם, אגב, עומדים לפרוש מתפקידיהם), ביקר גייטס באוניברסיטה הטכנולוגית בהאנוי. שם, בדברו מול קהל של סטודנטים שקיבל אותו בחום רב, טען גייטס כי וייטנאם צריכה לקחת כדוגמא את הודו, אף היא מדינה צומחת בתחום התוכנה ומיקור החוץ.

וייטנאם, עדיין דיקטטורה קומוניסטית, מציגה הבדלים מהותיים באוכלוסייתה, בעיקר בין אוכלוסיית הדרום המתועש יותר, לבין הצפון המתפרנס בעיקר מחקלאות. מגמות התיעוש והתקדמותה של וייטנאם בתחום ההיי-טק, אמורות להעמיק את הפער בין האזורים הללו.

בדומה לסין, וייטנאם היא מדינה קומוניסטית החווה התפתחות כלכלית גדולה בשנים האחרונות, הודות לשורה של רפורמות כלכליות שהביאו לליברליזציה מסוימת בשוק המקומי. בשל כך, היא מוצאת עצמה במין סכיזופרניה שבה חלק אחד מושך לכיוון מערבי יותר ואילו החלק השני רוצה לשמר את הרעיון הקומוניסטי במדינה.

יחסים בין-לאומיים

וייטנאם מגדילה את המסחר של עם ארה"ב- היקף הסחר עומד על למעלה מ-6 מיליארד דולר בשנה, מהם 5 מיליארד בייצוא לארה"ב. לצד השיפור ביחסים עם ארה"ב, המזכים אותה גם בכמות גוברת של תיירים, חיזקה וייטנאם את יחסיה עם רוסיה- ב-2001 חתמו המדינות על שיתוף פעולה אסטרטגי ומאז משקיעה רוסיה רבות במשק הוייטנאמי.

ההסכם הוייטנאמי-רוסי אינו מפתיע כלל וכלל- המדובר בהמשך ישיר לחזרה של פוטין למדיניות הסובייטית מתקופת המלחמה הקרה, אז ברה"מ ראתה בוייטנאם בת ברית חשובה במלחמתה באמריקנים, ואף סייעה לה בסכומי כסף גדולים עד לקריסתה בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת.

כיום, משקיעים הרוסים בקשר עם וייטנאם, בעיקר ככוח נגד להתחזקות הסינית באזור. לוייטנאם ולסין יש היסטוריה של עוינות, בפעם האחרונה היה זה ב-1979 עת פלשו הסינים לוייטנאם לזמן קצר, והרוסים מאמינים כי מדינה גדולה באזור, בעלת היסטוריה של התמודדות עם מעצמות זרות, תסייע להם רבות בעתיד.

(Stock.Xchng :וייטנאם מתעוררת (צילום

הגנה מפני חשיפת יתר

נכון להיום, אין הוייטנאמיים רואים במערב בן ברית טבעי אלא רק שותף סחר מתבקש. הערכים המערביים נחשבים למסוכנים בעיני המפלגה הקומוניסטית החוששת כי יחדרו לתוך החברה הוייטנאמית, ויעלו דרישות לשינוי דמוקרטי. בשל כך, משמשת המפלגה הקומוניסטית כפילטר למפגשים בין נציגים מערביים לבין אוכלוסייתה.

המפלגה הקומוניסטית בת 3 מיליון החברים, רודפת מיעוטים דתיים (דוגמת הנוצרים), עד שרבים נמלטו בשנים האחרונות לקמבודיה. היא עוקבת אחר הפעילות האינטרנטית במדינה ואוסרת רבים המעיזים להביע ביקורת כנגד המשטר. החופש האקדמי מוגבל ביותר והתקשורת נשלטת כולה בידי המפלגה. בזכות כל אלו, הוכרזה וייטנאם כאחת ממפירות זכויות האדם הגרועות ביותר בעולם ב-2004.

למרות שוייטנאם מצליחה לשמר רמת אבטלה נמוכה (5.5%), רבים באזורים החקלאיים מתקשים להתמודד עם חיי היום-יום. המצב הקשה הביא בשנים האחרונות להתרחבות תופעת סחר בנשים למטרות זנות, בעיה שהמדינה מתקשה להתמודד עמה.

מבט לעתיד

בוייטנאם יש כאלו הסבורים כי המשך מגמת התיעוש יגרום לעלייה ברמת האבטלה במדינה ומכאן גם תתקצר הדרך להפגנות נגד השלטון. אחרים לעומת זאת, בעיקר מקרב הדור הצעיר במדינה, מצדדים בהמשך הפיתוח מאחר והם מאמינים כי לוייטנאם יש פוטנציאל פיתוח גבוה אשר ייטיב עם אזרחיה ויעלה את רמת המחיה במדינה לרמות המקובלות בקרב נמרים אסיאתים אחרים דוגמת דרום קוריאה, סינגפור והונג-קונג.

השנים הקרובות יעמידו במבחן את הדואליות בין המשיכה למערב והרתיעה ממנו, ויקבעו האם וייטנאם תצטרף למועדון המשקים המתעוררים במזרח אסיה, או שמא תעדיף לשמר את המבנה החברתי-כלכלי הקיים.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך