חיפוש :
  

תלת-מימד: הדור הבא
סיקור ממוקד כלכלה ותרבות
פורסם : 18/07/2007, 13:02
אלון לוין ויובל בוסתן

כמעט חצי מאה לאחר שהחלו בהוליווד להקרין סרטים בתלת-מימד, אגב חבישת משקפי צלופן מגוחכים, עומד הגימיק החביב לשוב לחיינו, במה שעשוי להתברר כנכס אסטרטגי במאבק של הקולנוע מול מערכות הקולנוע הביתי.  

מתקפת סרטי ההמשך חסרת התקדים של תחילת הקיץ, אשר שיגרה בזה אחר זה סרטי המשך לסדרות הפופולאריות ביותר שיש להוליווד להציע כיום – ספיידרמן, שרק, שודדי הקאריביים והארי פוטר – בצוותא עם להיטים חדשים דוגמת הרובוטריקים ו-"300", מציבים את שנת 2007, נכון להיום, כשנה עם ההכנסות הגבוהות ביותר בתולדות התעשייה – 5.3 מיליארד דולר בצפון אמריקה מתחילת השנה ועד אמצע יולי, עלייה של 4.5% משנה שעברה ושיפור של 1.4% לשיא שנקבע ב-2004. למרות ההצלחה, אף אחד בהוליווד לא מסתנוור מהמספרים. מנהלי האולפנים יודעים היטב כי ריכוז כזה של סרטי המשך פופולאריים הוא נדיר, וכי המאבק על ליבו של הצופה – בעיצומו.

לצד הרצון להקפיד על איזון תקציבי, להפיק סרטים זולים יותר ולשדרג את מערך ההפצה (מגמות אותן סקרנו לפני כמה חודשים), סימנו בהוליווד את היעד הטכנולוגי לשנים הקרובות: תלת-מימד.

חברת Real-D, המייצרת מערכת המאפשרת להסב קולנוע רגיל לקולנוע המאפשר הקרנה תלת-מימדית דיגיטלית, היא האחראית לבאזז החדש. עלות השדרוג של בית קולנוע לתלת-מימד דיגיטאלי, כולל התקנת מקרן ומסך חדשים, עולה כבר כיום פחות מ-30,000$ והמחיר בירידה. את עלות השדרוג סופגים הצופים, המשלמים בין דולר לשניים יותר על כרטיס לסרט בקולנוע התלת-מימדי, שמסוגל עדיין להציג גם סרטים רגילים. את עלות משקפי התלת-מימד הדרושים לצפייה בסרט (כן, עדיין צריך משקפיים), מממנים האולפנים. אלו כמובן הופכים את המשקפים לאמצעי שיווק, תוך הטבעת לוגו מסחרי ודמויות מסרטים שונים על גבי המשקפיים.

האם שווה לשלם מחיר גבוה יותר לסרט בתלת-מימד? יו"ר Real-D, מייקל לואיס, חושב (כמה מפתיע) שכן: "הרי כבר הוכח שאנשים ישלמו עבור פרארי יותר מאשר עבור מכונית רגילה". הצהרה חשובה יותר הגיעה מפיו של ג'פרי קצנברג, יו"ר חטיבת האנימציה של דרימוורקס, שהצטרף אף הוא לאופטימיות: "זה הדבר הראשון שראיתי שמסוגל להפוך את תעשיית הסרטים למשהו חדש לגמרי אשר בשום אופן לא ניתן יהיה להצגה בבית".

כ-600 מסכי קולנוע בצפון אמריקה כבר עברו את השדרוג, עד סוף השנה צפוי מספרם להגיע ל-1,000, ועד קיץ 2009 צפוי המספר לזנק ל-5,000 מסכים. למרות הגידול המרשים, עדיין מדובר במספר נמוך יחסית לביקוש – סרט קיץ גדול, דוגמת ספיידרמן או הארי פוטר, מציג בשבוע הראשון שלו במספר עצום של 8,000 עד 11,000 מסכים בצפון אמריקה בו זמנית. אם התקווה ל-5,000 מסכי תלת-מימד ב-2009 אכן תתממש, פירוש הדבר כי גם בעוד שנתיים יהיה מקום בשוק להציג רק סרט אחד בכל פעם, והאולפנים יאלצו לתאם ביניהם את חלוקת הנדל"ן.


כרזות הסרטים הראשונים שיצאו במדיום החדש

עושים את הצעד הראשון

המדיום החדש דורש הערכות מיוחדת גם מצד האולפנים, שהשקיעו בחמש השנים האחרונות כמעט חצי מיליארד דולר בפיתוח טכנולוגיות צילום והדמיה שיאפשרו יצירת סרטים שיתאימו למסכים החדשים.

הבמאי רוברט זמקיס (בחזרה לעתיד, פורסט גאמפ) היה מהראשונים שקפצו על העניין, כשהצטרף לחברה כשהשקיע כ-150 מיליון דולר בפיתוח טכנולוגיית לכידת-תנועה (Motion-Capture), אליה כבר קיבלנו הצצה ב"רכבת לקוטב" מ-2004. ב-16 בנובמבר הקרוב נקבל מושג עד כמה התקדמה הטכנולוגיה בשלוש השנים האחרונות, עם "Beowulf" החדש של זמקיס, שישתמש באותה טכנולוגיה ובקולותיהם של ריי וינסטון, אנתוני הופקינס, רובין רייט-פן, ג'ון מלקוביץ' ואנג'לינה ג'ולי כדי להביא למסך את הגיבור האנגלי.

בצד ההשקעה העצומה, בהוליווד עדיין מתייחסים בחשדנות למסכים החדשים ורוב האולפנים מעדיפים להשקיע בפרויקטים זולים יחסית בשנים הקרובות במטרה לבחון את השוק. הסרט הראשון שעשה שימוש בטכנולוגיה החדשה, כבר לפני שנתיים, היה "צ'יקן ליטל", שאמנם הציג בפחות מ-100 מסכים, אבל ממוצע ההכנסות למסך שרשם היה גבוה פי שתיים וחצי מביצועיו בבתי הקולנוע הרגילים. בחודש אפריל השנה שיגרו אולפני דיסני את "פגוש את הרובינסונס" כבר ל-581 מסכי תלת-מימד, לצד הבכורה בבתי הקולנוע ה"רגילים". התוצאה – כשבעה מיליון דולר, או 28% מהכנסות הסרט בסוף השבוע הראשון הגיעו ממסכי התלת-מימד, למרות שאלו היוו רק 13% מסך המסכים בהם הציג הסרט.

בפוקס המאה ה-20 לעומת זאת, פועלים בשני ערוצים – מצד אחד משקיעים בתהליך המרה חדש, שיאפשר הצגה בתלת-מימד של להיטי עבר (הראשונים ברשימה – ששת סרטי מלחמת הכוכבים, אותם מקווים בפוקס לשגר אלינו בקיץ 2010), ומצד שני – פותחים את הארנק ומפיקים בעלות של למעלה מ-200 מיליון דולר את הסרט שיהווה את המבחן האולטימטיבי של המדיום החדש – אוואטר (Avatar).


טום הנקס מצטלם ל"רכבת לקוטב", בטכנולוגיה החדשה

המבחן האמיתי

סרטי אנימציה זה נחמד, המרת להיטי עבר זה גם בסדר, אבל המבחן האמיתי טמון בסרטי "בשר ודם" הנוצרים במיוחד בתלת-מימד. שני סרטים כאלו נמצאים בהפקה ולשניהם פוטנציאל להפוך ללהיטים. הראשון הוא "המסע אל בטן האדמה" (Journey 3-D), בכיכובו של ברנדון פרייז'ר (המומיה), המגולל את סיפורה של חבורת ילדים המוצאת את כתב היד המקורי של ז'ול ורן לסיפור הקלאסי שלו. החבורה מגלה כי ורן בעצמו יצא למסע כזה, והם נעזרים בכתב היד כדי לצאת לאותו מסע. הסרט, שמופק ע"י ניו-ליין סינמה בעלות של 170 מיליון דולר, צפוי להגיע לבתי הקולנוע ב-8 באוגוסט 2008.

שנה לאחר מכן, יגיע ה-סרט שיכריע סופית, כך נראה, האם אנחנו בדרך לעידן חדש. בארבעת הפעמים האחרונות שהבמאי ג'יימס קמרון התיישב מאחורי ההגה, הוא נהנה מהתקציב הגבוה ביותר שהוקצה עד אז לסרט. בפעם האחרונה, עם "טיטאניק" מ-1997, זה גם נגמר עם 11 אוסקרים ושיא הכנסות בלתי שביר של 1.8 מיליארד דולר ברחבי העולם, כ-35% יותר מהסרט שבמקום השני (שר הטבעות: שיבת המלך).

הפעם יסתפק קמרון בתקציב שנע סביב 220 מיליון דולר כדי ליצור את " אוואטר". הסרט, שצפוי כרגע להגיע לאקרנים ב-22 במאי 2009 מתאר את מעלליו של ג‘ייק, אדם ששרד את המלחמה הבין-כוכבית, רק כדי למצוא עצמו מועבר לכוכב שכל תושביו הם הומנואידים הנמצאים בסכסוך עם תושבי כדור הארץ. קמרון, שהכריז בתחילה כי בסרט לא יהיו שחקנים מוכרים, שינה את דעתו וליהק את סיגורני וויבר לאחד התפקידים הראשיים. גם אליה, אגב, מציע קמרון שלא נתרגל, שכן רוב הסרט יהיה ממוחשב.

אוואטר הוא הימור לא קטן – 220 מיליון דולר בסרט שיציג על לא יותר מ-5,000 מסכים (פחות מחצי, כאמור, ממה שזוכה לו סרט "רגיל") יקשו על החזר ההשקעה, מה גם ש"מפלצות נגד חייזרים", סרט האנימציה התלת-מימדית של דרימוורקס, שיוקרן אף הוא רק במסכים החדשים, יעלה שבוע קודם לכן ויקטין עוד יותר את סך המסכים שיציגו את הבייבי של קמרון.

שני הסרטים הגדולים – המסע אל בטן האדמה ואוואטר – שכבר נדחו בשנה כל אחד, בין היתר כדי לחכות לכמות מסכים גדולה יותר, מהווים את המבחן הראשון האמיתי של המדיום. הצלחה של הסרטים – ובתוך חודשים ספורים תצאנה בהוליווד הזמנות אין ספור לסרטי תלת-מימד נוספים.

כשלון – ונראה כי המדיום יישאר, בשנים הקרובות לפחות, נחלתם הבלעדית של סרטי האנימציה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך