חיפוש :
  

והיה ואיראן תופצץ
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 01/02/2006, 18:34
אלון לוין ויובל בוסתן

בנאום על מצב האומה התחייב הנשיא בוש לפתור את בעיית הגרעין האיראנית באופן שאינו משתמע לשתי פנים – מבחינת האמריקנים, השלב הדיפלומטי מוצה וכרגע הוא מונח על שולחנה של מועצת הביטחון, שעל פי הדיווחים, נוטה להעלות בדרגה את הלחץ על איראן, ובמילים אחרות- הטלת סנקציות. איראן מצדה כבר הודיעה כי אם יוטלו עליה סנקציות, היא תגביר את קצב הפיתוח הגרעיני, ואף רמזה כי באפשרותה להגיב בצורה צבאית כנגד טבעת החנק הזו.  

האיום האיראני לא סתם מופרח באוויר - בניגוד לסורים המחזיקים בצבא מתפורר ממורשת סובייטית עתיקה, צבא שמרבית ציודו אינה מתוחזקת כלל, איראן בנתה במהלך השנים צבא מודרני - בעיקר הודות לעליית מחירי הנפט - כאשר יתרות מטבע החוץ שלה רק עולות ועולות, אין לה כל בעיה לבנות ולרכוש ציוד צבאי חדיש.

במילים אחרות - במידה והאירועים יתגלגלו לידי התנגשות (בוודאי לא בשבועות הקרובים), אזי עשויים האמריקנים להיתקל ביריב מר, המחזיק בצבא חזק יותר מצבאו של סדאם חוסיין ב-2003. למעשה, הצבא האיראני נחשב לאחד מעשרת הצבאות החזקים והגדולים בעולם כיום.

הצבא האיראני מונה כיום כ-350,000 חיילי קבע המאורגנים ב-4 דיוויזיות משוריינות, 6 דיוויזיות חי"ר ושתי חטיבות קומנדו, לא כולל כ-120,000 חיילי משמרות המהפכה וכן חיילי מילואים (יש חובת שירות באיראן של שנתיים), כך שאיראן יכולה לגייס בלי בעיה מיוחדת כמיליון חיילים. בנוסף, ישנן חטיבות ארטילריה, קרוב ל-4000 קנים (1000 מהם הם תומ"תים) ויחידות מוצנחות. השריון האיראני מונה על פי הערכות שונות כ-2000 טנקים, רובם רוסיים מדגם T-72 לסוגיו, וכן כמות נכבדה של נגמ"שים מדגם BMP 1 ו-2.

(Stock.Xchng :הצבא האיראני - לא פראיירים (צילום

בשנים האחרונות תעשיית הנשק האיראנית מפתחת דגם מתקדם יותר של ה-T-72 הסובייטי, ה-ZULFIQAR, והיא אף שדרגה את מערכות הטנקים הקיימות שלה. האיראנים מייצרים גם נגמ"שים אמפיביים המכונים בוראק ונחשבים כבר למבצעיים, המבוססים על ה-BMP1 וה- M113 שכל חייל בצה"ל מכיר, וכן יש להם תעשיית טילי קרקע-קרקע (השיאהב), תותחים וטילי נ"ט שהם בונים בעצמם.

חיל האוויר האיראני, החיל שבו יפגשו האמריקנים עם יתקפו מטרות באיראן, מורכב ממטוסי קרב אמריקנים (מזכרת מימי השאה) כגון פאנטומים ומטוסי F-14, לצד מטוסים רוסיים- מיג 29, סוחוי 25 ואף מטוסי מיראז' צרפתיים, בסה"כ, קרוב ל-400 מטוסי קרב.

בשנים האחרונות פורסם כי האיראנים מנסים לפתח מטוס קרב משלהם - מטוס בשם ברק (או AZARAKHSH בפרסית) - ישנם כבר כמה אבות טיפוס שטסים, המבוססים על הטכנולוגיה הנמצאת במטוסים האמריקניים. גם חיל הים האיראני מהווה איום לא קטן על הכוחות האמריקניים בעיראק, לחיל יש 3 צוללות דיזל חדישות שנרכשו מרוסיה וכן כ-20 ספינות טילים, תוצרת תעשיות הנשק הסינית והצרפתית.

הצבא האיראני כיום עבר התחדשות לאחר שנשחק בזמן המלחמה עם עיראק (1988-1980), והוא מציג כוחות מאומנים ומנוסים (חלק גדול מהפיקוד בוגר המלחמה עם העיראקים) המצוידים היטב.

חשוב לציין כי העליונות הטכנולוגית האמריקנית אינה מוטלת בספק, וכי חיל האוויר האמריקני יוכל להתמודד די בקלות עם מקבילו האיראני. אולם, במידה ואיראן תבחר להגיב בצורה כוללת, ימצאו עצמם 150,000 החיילים האמריקנים (ועוד תגבורת נוספת שתגיע במידת הצורך) עם אויב עיקש המסתייע בכוחות הגרילה הפועלים בעיראק.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך