חיפוש :
  

ניז'ר - המדינה המפגרת ביותר בעולם
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 10/03/2006, 17:15
אלון לוין ויובל בוסתן

ניז'ר, מדינה במערב אפריקה, דורגה בשנת 2004 על פי מדד הפיתוח של האו"ם כמדינה הכי פחות מפותחת בעולם. מדד זה, מורכב ממספר רב של קטגוריות, כגון: תוחלת חיים, הכנסה לנפש, ייצור תעשייתי, תמותת תינוקות, אחוז יודעי קרוא וכתוב ועוד.  

בניז'ר ישנן כ-20 קבוצות אתניות, הגדולה שבהן היא ההאוסה (56% מהאוכלוסייה) ו-80% מתושבי ניז'ר הם מוסלמים. בשנים 1896-1959 הייתה ניז'ר מושבה צרפתית, חלק מהגוש הצרפתי במערב אפריקה ועד היום השפה הרשמית והמדוברת בניז'ר היא הצרפתית, לצד ההאוסה. בשנת 1959 יצאה ניז'ר לעצמאות ואף הצליחה להפוך למדינה יציבה ומתפתחת כלכלית.

בשנות ה-70, נשענה כלכלת ניז'ר על מאגרי האורניום הרבים שבתחומה ואף הואשמה במכירת אורניום לעיראק ב-2003, האשמה שהופרכה לאחר מכן. בשנות ה-80, בשל צניחה במחירי האורניום, נפגעה כלכלתה של ניז'ר, שסבלה עוד קודם מפגיעה בסקטור החקלאי שלה בשל בצורת מתמשכת ב-1975-1968, בצורת שהביאה לרעב ולשני מיליון מתים בשנים אלה. למרות זאת, גם כיום 72% מהייצוא של ניז'ר הוא האורניום ומחצבים נוספים מתגלים בשנים האחרונות במדינה, כגון זהב ונפט.

ניז'ר גם סובלת ממיקומה – היא מדינה ללא מוצא אל הים, 80% משטחה מדברי והיא נחשבת לאחת המדינות החמות בעולם מבחנה אקלימית. מכיוון שכך, רוב הפעילות החקלאית במדינה מתקיימת בדרום, המורכב מאזורי סוואנה הטובים יחסית לחקלאות ולמרעה- ענף ממנו מתפרנסים 90% מכלל העובדים בניז'ר.

(Stock.Xchng :מיקום גאוגרפי קשה בטח לא עוזר (צילום

לניז'ר יש גם בעיה דמוגרפית- הפריון הממוצע (מספר הלידות לכל אישה) הוא הגבוה בעולם ומגיע ללמעלה מ-7.5 ילדים לכל אישה בממוצע. 12% מהילדים מתים לפני הגיעם לגיל שנה, ורבע מהשורדים ימותו לפני יום ההולדת הרביעי שלהם. בכך, הופכת תוחלת החיים במדינה לקצרה במיוחד: 43.5 שנים בממוצע (מקום 15 ברשימת המדינות עם תוחלת החיים הנמוכה ביותר).

בשל הפריון הגבוה ותוחלת החיים הנמוכה, ניז'ר היא אחת המדינות הצעירות בעולם ורק אחוז קטן מהאוכלוסייה עובד בפועל ותורם להתפתחותה הכלכלית.

חוסר יציבות פוליטי

מבחינה פוליטית ידעה ניז'ר מספר זעזועים מאז השתחררה מהשלטון הקולוניאלי - בשנת 1974 אירעה הפיכה צבאית על רקע המצב ההומניטארי החמור במדינה, והממשל הצבאי ביטל את מצב החירום שנתיים לאחר מכן.

בשנת 1993, נערכו בחירות רב-מפלגתיות ופתוחות במדינה, אולם הפרלמנט הנבחר החזיק מעמד רק שלוש שנים לפני שאירעה הפיכה צבאית נוספת במדינה. ראש הקושרים, איברהים בארה מאינסארה, איש מושחת, נרצח בידי שומרי ראשו בשנת 1999. לאחר הירצחו של מאינסארה, נערכו שוב בחירות דמוקרטיות במדינה וחוקקה חוקה מודרנית המבטיחה שמירה על חירויות רבות, עובדה שסייעה להשיב את התמיכה הבינלאומית בניז'ר, בעיקר מצרפת.

המחויבות של המדינה לדמוקרטיה עמדה למבחן בשנת 2004, שעה שנערכו במדינה בחירות חופשיות לפרלמנט ולנשיאות, תחת השגחתם של משקיפים זרים והבחירות, אכן, עברו בצורה תקינה.

נשים בנ'יזר - שיפור במעמדן הודות לחקיקה (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

מאמץ לשפר את זכויות האזרח

אחת מקבוצות המיעוט בניז'ר, הטוארג, נוודים ממוצא ברברי בעיקר, סובלים מרדיפות של אוכלוסיית הרוב השחורה בניז'ר, רדיפות שהובילו למרידות באמצע שנות ה-90.

בעיה אחרת הקיימת בניז'ר עד היום היא העבדות. במדינה בת 11.6 מיליון התושבים, חיים כ-43,000 עבדים, למרות חוק מ-2003 שהוציא את העבדות מהחוק. וכאילו לא מספיקים כל הצרות הללו, ב-2005 פגע גל ארבה במדינה, שבצוותא עם הבצורת שפקדה את ניז'ר באותה שנה, הותירו שליש מהאוכלוסייה במצב של תת-תזונה קשה.

על אף העובדה שניז'ר מאמצת את השיטה הדמוקרטית לאיטה, היא עדיין אחת המושחתות ביותר בעולם- בשנת 2004 היא דורגה במקום ה-122 מתוך 146 מדינות שנבדקו. למרות זאת, המעבר המדורג של המדינה לכיוון הדמוקרטיה, נותן את אותותיו וניז'ר מראה סימנים של התחלה של צמיחה כלכלית- 3.8% ב-2005.

משקיפים בינלאומיים מאמינים כי לניז'ר יש פוטנציאל להתפתח, באם היא תאמץ את המלצות המומחים השונים בקשר להתפתחות כלכלית.

ניז'ר מנסה בשנים האחרונות להילחם בשחיתות באמצעות קמפיינים פרסומיים וחקיקה. חקיקה נוספת אמורה לשפר את מעמד האישה בניז'ר, שבה מנהג מילת הנשים עדיין קיים באזורים רבים ולהגביר את השתתפותן בשוק העבודה.

בשנים הקרובות ייבדקו הרפורמות הללו, ויתברר האם ניז'ר הורידה מעליה את התווית: "המדינה המפגרת ביותר בעולם".



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך