חיפוש :
  

המחתרת הבאסקית
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים ארגוני הטרור
פורסם : 22/03/2006, 15:36
אלון לוין ויובל בוסתן

הצהרתה האחרונה של המחתרת הבאסקית אטה (ETA), על הפסקת הפעולות ההתקפיות שלה כנגד ספרד לאחר 47 שנות מאבק, מספקת הזדמנות לעקוב אחר מאבק הבאסקים לעצמאות כנגד הממשל הספרדי, מאבק שהיה לאחד המאבקים המרתקים בחצי המאה האחרונה.  

העם הבאסקי נחשב לעם העתיק ביותר היושב כיום באירופה - ישנן עדויות שונות המורות כי לבאסקים יש היסטוריה רצופה באירופה הנמשכת על פני שלושת אלפים עד ארבעת אלפים שנה.עדויות אלה מתבססות על ההגירות הגדולות מערבות אסיה והקווקז שהובילו ליצירתם של עמי אירופה כיום.

מחקרים גנטיים מהשנים האחרונות, מצביעים על האפשרות שהבאסקים הגיעו לאירופה בתקופה מוקדמת יותר, לאחר תקופת הקרח האחרונה, ובמילים אחרות 50-20 אלף שנים אחורה!

חוקרי השפה הבאסקית, המנסים להתחקות אחר מקורותיה במשך שנים, טרם מצאו שפות זהות ולכן מקובל בקרב הבלשנים לומר כי השפה הבאסקית היא ייחודית ואינה משתייכת לאף אחת ממשפחות השפות האחרות.

תפוצת הבאסקים

רוב קהילות הבאסקים מפוזרות בצפון ספרד ובדרום מערב צרפת ומספר דוברי השפה הבאסקית באזורים אלה הוא למעלה ממיליון בני אדם (בצרפת קיימים שני דיאלקטים באסקיים המדוברים בפי הבאסקים האתניים החיים בצרפת). אולם, על פי מחקרים אחרים המבוססים על בדיקה של שמות משפחה, מוערך מספרם של הבאסקים בספרד לבדה ביותר מ-4 מיליון בני אדם.

לכך ניתן להוסיף עוד כמה עשרות אלפי באסקים החיים כיום באמריקה הלטינית, בעיקר במכסיקו, צ'ילה וארגנטינה, וכן בארה"ב ואחד הבאסקים המפורסמים ביותר הוא אוגוסטו פינושה, מנהיגה הדיקטטורי לשעבר של צ'ילה, שהוא ממוצא באסקי מצד אמו.

בשל מיקומם של הבאסקים, על הגבול בין ספרד לצרפת, ידעו הבאסקים שנים של פריחה מסחרית בעתות שלום, לצד מאבקי הישרדות בזמן מלחמה. הבאסקים התפרנסו במשך שנים רבות בעיקר מחקלאות, ונודעו כיורדי ים מנוסים ביותר.

האזור הבאסקי עשיר במינרלים, בעיקר ברזל, ובמהלך המאה ה-19, בזמן המהפכה התעשייתית, התפתחה תעשיית המכרות וחקלאים באסקים רבים עברו לעבוד ככורים. תעשיית המכרות משכה אליה גם ספרדים רבים, ולראשונה בהיסטוריה הבאסקית הארוכה, התערבב הגזע הבאסקי עם עם אחר. בשל כך, החלה לקום תנועה לאומית בקרב הבאסקים בעלת נימה גזענית כלפי הספרדים, שמטרתה קיום באסקי עצמאי מבחינה מדינית.

ראש ממשלת ספרד לשעבר, חוזה אסנאר. האשים את הבאסקים לשווא (צילום: משרד ההגנה האמריקני)

מאבק ארוך לעצמאות

במהלך מלחמת האזרחים בספרד בשנת 1936, תמכו הבאסקים ברפובליקנים, יריביו של פרנסיסקו פרנקו, מתוך תקווה כי יזכו לעצמאות לאחר המלחמה. נצחונו של פרנקו במלחמת האזרחים והמעבר של ספרד לדיקטטורה תחת שלטונו, הביא לבריחתם של באסקים רבים מספרד. פרנקו שהאמין בלאומיות ספרדית, לחם בכל גילוי עצמאות של מיעוטים בספרד, בעיקר בקרב הקטאלנים והבאסקים.

הדיכוי הזה, שכלל איסור על לימוד השפה הבאסקית בבתי"ס, פגיעה בסממנים תרבותיים אחרים ודיכוי פיזי באופן כללי של הבאסקים, הוביל להקמתה המחודשת של התנועה הלאומית הבאסקית בספרד.

בשנת 1959 נוסד ארגון בשם אטה (ETA), ארגון הנודע גם בשם המחתרת הבאסקית, שמטרתו הייתה הקמת מדינה עצמאית על השטח הבאסקי המסורתי בצפון ספרד ובצרפת. בהתחלה נקט הארגון בשיטות לא אלימות אך בחלוף הזמן החל לאמץ פעילות טרוריסטית שכללה חטיפות, רצח ומטעני חבלה.

בשנת 1961 בוצעה ההתקפה הטרוריסטית הראשונה של אטה, שליחי הארגון ניסו להטות רכבת ממסלולה, אך ללא הצלחה. בשנת 1968 חוסל מפקד משטרה שהואשם על ידי הבאסקים על כך שנטל חלק בעינוי באסקים. בסוף 1973, לאחר שמספר באסקים התומכים בעצמאות הוצאו להורג בספרד, חיסלו אנשי אטה את ראש הממשלה שכיהן באותו זמן לואיס בלאנקו. שנה אחר כך בפיגוע בבית קפה, נרצחו 12 אזרחים.

מאמצע שנות ה-80 עברה אטה לשימוש במכוניות תופת ובכך העלתה את רף האלימות לשיא- רבים מבין 817 הספרדים שנרצחו במהלך שנות פעילותו של הארגון, נהרגו מפיגועי התופת האלה.

באפריל 1995 ניסתה אטה לחסל מנהיג פוליטי נוסף- הפעם היה זה חוזה מריה אסנאר, לימים ראש ממשלת ספרד ואז מנהיג האופוזיציה השמרנית, עת עשתה שימוש במכונית תופת בעלת 40 ק"ג חומר נפץ, שהופעלה ליד מכונית השרד שלו. למזלו של אסנאר, מכוניתו הייתה משוריינת והצליחה להציל את חייו.

השימוש במכוניות תופת נמשך עד סוף שנות ה-90, אולם אנשי אטה הבחינו כי התמיכה העממית בהם פוחתת עם הזמן. מיליוני ספרדים החלו לצאת להפגנות ברחובות- מעריכים כי 6 מיליון ספרדים הפגינו לאחר חטיפתו ורציחתו של פוליטיקאי מקומי בחבל הבאסקי שהואשם בשיתוף פעולה עם הספרדים, בשנת 1997.

2001 - הזמנים משתנים

בין החודשים מאי וספטמבר 2001, ביצעה המחתרת הבאסקית לפחות 10 התקפות על אזרחים ספרדים ועל מטרות ממשלתיות. בחלק מהפעמים הודיעו אנשי אטה מבעוד מועד על קיומה של הפצצה, בכדי להעביר את המסר עם מעט נפגעים.

פיגועי ה-11 בספטמבר בארה"ב והמלחמה העולמית בטרור תפסו את אנשי המחתרת הבאסקית לא מוכנים. ראש הממשלה הספרדי אסנאר, קורבן של אטה בעצמו, החל לפעול כנגד הטרור הבאסקי ביד נוקשה, באמצעות שימוש ביחידות מיוחדות ללוחמה בטרור. טרוריסטים רבים נתפסו ונענשו במאסר ארוך,מאמץ שהוגבר לאחר שבאוגוסט 2002 התפוצצה מכונית תופת שהביאה למותה של ילדה בת 6 וכן של גבר מבוגר. אסנאר, בן ברית של הנשיא האמריקני בוש במלחמתו העולמית בטרור, הדגיש את מחויבותו להילחם בטרור.

ב-11 במרץ 2004 בוצע פיגוע בידי אנשי אל קעידה שיוחס בתחילה למחתרת הבאסקית בתחנת הרכבת במדריד. 200 בני אדם נהרגו ומאות אחרים נפצעו במה שהוגדר כאחד מפיגועי הטרור הקשים ביותר על אדמת אירופה.

בימים שלאחר הפיגוע הובהר כי ממשלתו של אסנאר האשימה לשווא את הבאסקים וכי היו אלה אנשי אל קעידה שביצעו את המתקפה. מפלגתו של אסנאר הפסידה בבחירות שהתקיימו ימים ספורים לאחר הפיגועים גם בגלל זה, אך בעיקר לאור התמיכה הספרדית במדיניות האמריקנית.הפיגועים שלחו לרחובות פעם נוספת מיליוני ספרדים שהפגינו כנגד הטרור.

מצוקתו של ארגון הטרור

בשנתיים שחלפו מאז הפיגוע במדריד, הבינו אנשי המחתרת הבאסקית כי עליהם להוריד פרופיל במאבקם למען העצמאות.

מחקרים שנערכו בחבל הבאסקים, הובילו למסקנה כי רובם המוחלט של הבאסקים מתנגד למאבק אלים למען העצמאות. יתרה מכך, רבים מהבאסקים מסתפקים במסגרת האוטונומיה הקיימת כבר היום בחבל, או לכל היותר מעונינים בהרחבתה, ורק שליש מהבאסקים ממשיכים לדרוש עצמאות.

על פי נתונים מודיעיניים, כפי שפרסמו אנשי משטרה ולוחמה בטרור בספרד, אנשי המחתרת הבאסקית העתיקו את פעילותם מן הערים ה"ספרדיות" אל תוך החבל. סדרת פיגועים ארוכה כנגד מועדוני לילה, בתי מלון ועסקים אחרים, העלו את הטענה כי אנשי המחתרת מבצעים סחיטה של בעלי העסקים בכדי לגייס כסף לפעילותם.

ההצהרה האחרונה מפי אנשי אטה על כי החליטו להניח את נשקם, הגם שעדיין טעונת הוכחה, מלמדת יותר מכל על הפסדה של אטה בדעת הקהל, הן הספרדית והן הבאסקית, הפסד שלא מאפשר לארגון טרור להמשיך ולהתקיים.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך