חיפוש :
  

בחירות כלליות בקנדה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 16/01/2006, 21:25
אלון לוין ויובל בוסתן

הבחירות בקנדה, אשר יועדו להיערך רק ב-2009 הוקדמו ל-23 בינואר השנה בשל הצעת אי אמון בממשלה שעברה בפרלמנט בנובמבר השנה והן תערכנה על רקע שערורייה פוליטית שהובילה להצבעת אי האמון. בעת האחרונה התברר כי 100 מיליון דולר מתוך כספי תוכנית הסברה בחבל קוויבק,תוכנית שיועדה להגביר את רגשי הפטריוטיות כנגד רצונם של רבים בחבל להתנתק מקנדה,הושקעו בקידום חברות מסחריות בקוויבק, בד"כ כאלה המזוהות עם מפלגת השלטון, המפלגה הליברלית.  

קנדה, המדינה השנייה בגודלה בעולם משתרעת על כמעט 10 מיליון קמ"ר (כמו יבשת אירופה כולה), אך היא דלילה יחסית באוכלוסייה - קרוב ל-33 מיליון תושבים. למרות תדמיתה הארקטית, המדינה עשירה במחצבים (עתודות הנפט שלה שניות בהיקפם רק לסעודיה!) ומשופעת אגמים. רמת המחיה בקנדה היא מהגבוהות בעולם, והיא מציגה מערכת סוציאלית משופרת בדומה למדינות מערב אירופה.

הבחירות בקנדה, אשר יועדו להיערך רק ב-2009 הוקדמו ל-23 בינואר השנה בשל הצעת אי אמון בממשלה שעברה בפרלמנט בנובמבר השנה והן תערכנה על רקע שערורייה פוליטית שהובילה להצבעת אי האמון. בשנת 1995 נערך משאל עם בקוויבק באשר לרצונם של רבים בקוויבק (חבל ארץ בקנדה הדובר צרפתית), להתנתק מקנדה ולהקים מדינה עצמאית. במשאל גברו הפרו קנדים על תומכי העצמאות ברוב זעום. האירוע הוביל להצגת תוכנית פדרלית שהתמקדה בקוויבק מתוך מטרה לעורר רגשות פטריוטים בקרב תושבי החבל. רוב הפעילות הייתה הסברתית ובמשך 8 שנים, בין 1996 ל-2004 הוצאו לצורך כך 250 מיליון דולר.

בעת האחרונה התברר כי 100 מיליון דולר מתוך כספי התוכנית הושקעו בקידום חברות מסחריות בקוויבק, בד"כ כאלה המזוהות עם מפלגת השלטון, המפלגה הליברלית. במקרים מסוימים, הוצאו קבלות פיקטיביות ובמקרים אחרים היה חשד להלבנת כספים ואף קשרים עם המאפיה. ועדת חקירה ממלכתית - ועדת גומרי - הוקמה לחקור את האירועים האלה ויש להניח כי לא הכל נחשף. ראש הממשלה פול מרטין, שהיה במהלך השנים שר בכיר, טען כי לא ידע מכלום (היו שטענו כי מסקנות הוועדה היו אמורות להתפרסם עוד בזמן רוה"מ הקודם קרטיין,ב-2003, אולם המתינו עם המידע לאחר תום הקדנציה שלו).

המפלגות המתמודדות

המפלגה הליברלית - מפלגת השלטון הכמעט נצחית של קנדה. בבחירות האחרונות היא זכתה ב-135 מושבים. במאה ה-20 שלטה המפלגה ללא עוררין למעט תקופות קצרות, 1921-1911, 1935-1930, 1963-1957 ו-1993-1984. המפלגה הליברלית היא זו שעיצבה את קנדה המודרנית, למן העצמאות מהבריטים ועד לקביעת המדיניות הכלכלית-חברתית הנוכחית. בשל השערורייה הפוליטית שהייתה מעורבת בה, נראה שתיאלץ להפסיד את השלטון לשמרנים.

המפלגה השמרנית - מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר מובילה כיום בסקרים לקראת הבחירות. בבחירות האחרונות היא זכתה ב-99 מושבים מתוך 308. מנהיגה הוא סטפן הרפר, בן 46 וחבר פרלמנט משנת 1993, המקורב לחוגים שמרניים באקדמיה הקנדית, "מאפיית קלגרי". המדובר בקבוצה של פרופסורים בעלי שם בקנדה כטד מורטון, דיוויד ברקוסון וטום פלאנגן, הידועים בהישגיהם האקדמיים כמו גם בדעות פוליטיות שנויות במחלוקת באשר לזכויות הילידים למשל (פלאנגן למשל סבור כי לילידים הקנדיים אין זכויות מיוחדות על הקרקעות שבהם הם נהגו לחיות בעבר).

בלוק קוויבק - היא מפלגה התומכת בעצמאות לחבל קוויבק. בבחירות האחרונות זכתה ב-12.5% וב-54 מושבים והיא צפויה להתחזק מעט בבחירות הקרובות.

המפלגה הדמוקרטית החדשה - מפלגת שמאל שזכתה בבחירות האחרונות ב-15.7% מהקולות אך בשל השיטה הרובנית (הנהוגה גם באנגליה) היא מיוצגת על ידי 19 חברי פרלמנט בלבד (6% מהמושבים).

בנוסף, ישנו עוד חבר פרלמנט עצמאי אחד בפרלמנט אשר צפוי לשוב ולהיבחר.

על סדר היום

בנוסף לשערוריית המימון שהעסיקה את הציבור והמערכת הפוליטית בקנדה בתקופה האחרונה ישנם עוד עניינים על סדר היום הקנדי, עניינים בהם יעסוק ראש הממשלה הנבחר החל משבוע הבא, החל בויכוח המתנהל לגבי הפלות ונישואים חד-מיניים, כאשר המפלגה השמרנית מתנגדת לכך ואילו השמאל והליברלים תומכים, עבור דרך גירעון תקציבי שגדל בתקופת השלטון הליברלי וכלה במחלוקת סביב קוויבק שטרם ירד מהכותרות בפרלמנט ומחוצה לו.

מעבר לעמדתם בנושאים כאלו ואחרים, המטרה העיקרית של המפלגות השונות ובעיקר הליברלית והשמרנית, היא לזכות ברוב מוחלט בפרלמנט שיאפשר יציבות והגנה בפני הצעות אי אמון עתידיות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך