חיפוש :
  

גרמניה מרוצה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 29/03/2006, 20:55
אלון לוין ויובל בוסתן

בבחירות שהתקיימו ב-18 בספטמבר 2005 עלתה לראשונה בתולדות גרמניה לשלטון קאנצלרית - אנג'לה מרקל. חצי שנה לאחר ניצחונה, לאחר שהעבירה את גרמניה מעידן הסוציאל-דמוקרטיה לעידן השמרני ולקראת הבחירות האזוריות במדינה, נמצאת מרקל בשיא הפופולאריות שלה. מהו סוד קסמה?

בפרלמנט הגרמני יושבים 614 נציגים, ומכאן שנדרשים 308 נציגים לפחות בכדי להרכיב קואליציה. בספטמבר 2005 הלכו קרוב ל-50 מיליון גרמנים להצביע עבור פרלמנט חדש.

השיטה הגרמנית היא מורכבת ולא כאן המקום לפרטה, אך בסיסה של השיטה ברור - חצי מכלל הנציגים נבחרים באופן אישי בבחירות אזוריות והמחצית השנייה, בהצבעה למפלגה. אחוז החסימה בגרמניה הוא גבוה יחסית ועומד על 5% והפרלמנט הגרמני מורכב משתי מפלגות גדולות ועוד 4 קטנות יחסית.

אנג'לה מרקל, מנהיגת מפלגת הנוצרים-הדמוקרטיים, מפלגה שמרנית במהותה, זכתה ב-180 מושבים וביחד עם מפלגת הלווין האיחוד הסוציאלי-נוצרי של בוואריה, ב-226 מושבים בסה"כ. מולה התמודדה מפלגתו של הקאנצלר דאז שרדר, שזכתה ב-222 קולות והמפלגה הליברלית, המפלגה הסוציאליסטית ומפלגת הירוקים זכו בשאר המושבים.

בכדי להקים קואליציה, נדרשה לבחור המפלגה הנוצרית-דמוקרטית בין צירופן של מפלגות השמאל בעלות השקפת עולם רחוקה ממנה, לבין קואליציה ביחד עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. כך באה לעולם ממשלת האחדות הלאומית הגרמנית, קואליציה הנשענת על 73% מהפרלמנט (דומה ל-88-87 מנדטים בכנסת) שנעזרה בניסיון הישראלי הרב בנושא.

תנאי פתיחה אלה לא היו פשוטים קל ועיקר לקאנצלרית החדשה שתכננה לבצע רפורמות עמוקות ביותר בפוליטיקה ובכלכלה הגרמנית. אולם בזכות ניהול קואליציוני נכון, מחזקת מרקל את מעמדה מדי יום.

אנג'לה מרקל - קאנצלרית שמרנית. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

מדיניות החוץ

מרקל קבעה סדר יום חדש בנוגע למדיניות החוץ הגרמנית - ראשית, היא חיזקה את יחסיה עם ארה"ב ע"ח היחסים עם רוסיה ואף הביעה תמיכה במלחמה בעיראק.

שנית, מרקל היא ממתנגדי הצירוף של טורקיה לאיחוד האירופי בשל החשש שרוב הנטל הכלכלי במהלך, כמו גם זרם מחודש של מהגרים, ייפול על כתפיה של המדינה הגדולה והעשירה באיחוד.

חשש זה משותף ככל הנראה למספר רב של גרמנים שתמכו בה במהלך הזה. מרקל המשיכה לגזור קופונים בנושא זה כשפרלמנטים של חלק ממדינות גרמניה הקשיחו את הקריטריונים להגירה, הקשחה שהייתה מכוונת בעיקר להגירה מטורקיה וממדינות מוסלמיות אחרות.

המדיניות הכלכלית

מרקל היא תומכת נלהבת ביותר של השוק החופשי ומאמינה כי על גרמניה לאמץ חוקים שכאלה בכדי לאפשר לכלכלה הגרמנית לצמוח לאחר שנים של קיפאון.

אחת הבעיות של הכלכלה הגרמנית ע"פ מרקל, היא החקיקה הנוקשה בנושא דיני עבודה- פיטורין, פנסיה וזכויות סוציאליות, המכבידים על המעסיקים ומגדילים את האבטלה במדינה (11.3% פברואר 2006).

גרמניה מנסה לאמץ חוק שיאפשר פיטוריהם של צעירים אחרי שנתיים במקום עבודה - חוק דומה בצרפת כבר הוציא מאות אלפי צרפתים לרחובות, אולם בגרמניה נראה כי הגרמנים מבינים כי אין ברירה אחרת. מרקל גם מעוניינת להאריך את שבוע העבודה בגרמניה ומאמינה כי בתוך זמן קצר האבטלה תרד וגרמניה תחזור לצמוח כלכלית בקצב מואץ וסימנים ראשונים כבר קיימים בשטח- ההערכה היא כי הכלכלה הגרמנית תצמח ב-1.8% השנה, קצב איטי אך הטוב בשש השנים האחרונות.

לקראת הבחירות האזוריות

ב-26 במרץ נערכו בחירות בשלוש מדינות בגרמניה (גרמניה היא מדינה פדרלית המחולקת ל-16 מדינות) ובהן זכתה הקואליציה שמרנים-סוציאל דמוקרטים לחיזוק נוסף. בשתי מדינות זכה המועמד השמרני ובמדינה אחת המועמד הסוציאל דמוקרטי לתפקיד המושלים.

בגרמניה יתקיימו בחירות ב-2 מדינות נוספות בספטמבר ותוצאותיהם יושפעו כמובן מהישגיה או כישלונותיה של מרקל. אך בינתיים, ההתחזקות במדינות אלה חשובה מאוד למרקל- אולי הרפורמה החשובה ביותר שמנסה מרקל להעביר היא רפורמה בתהליך קבלת ההחלטות הפוליטי בגרמניה.

אולי יותר מכל דבר אחר, כהונתה של מרקל הכניסה רוח במפרשים ואמון במערכת לאחר כהונתו השנויה במחלוקת של הקאנצלר הקודם שרדר שהיווה מטרה קבועה לחצי התקשורת - קומיקאים רבים לעגו לשרדר וקמפיינים כנגד העלאת המסים שביצע לאחר הבחירות, בניגוד להבטחות בזמן מערכת הבחירות, התקיימו לכל אורך כהונתו.

למעשה, רק התנגדותו למלחמה האמריקנית בעיראק הצליחה להשאירו בשלטון. הוא כונה אוטו-קאנצלר בשל קשריו העמוקים עם חברת פולקסווגן והיו שכינוהו דווקא על שם המתחרה אאודי, מאחר והיה נשוי 4 פעמים- בשל סמלה של חברת אאודי המורכב מ-4 טבעות... יחסיו עם רוסיה של פוטין גם כן לא הצטיירו היטב בעיני הגרמנים בשל התדרדרותה של רוסיה לכיוון האוטוריטריות, בעוד שרדר ממשיך לכנות את ידידו פוטין דמוקרט.

כיום, החלטות כבדות משקל נדרשות לזכות לאישור הן בקרב המדינות השונות והן בקרב הפרלמנט ובשל כך, רפורמות עמוקות במשק ובפוליטיקה נדונות לכישלון פעמים רבות. מרקל מעוניינת לקצר חלק מההליכים בכדי לבצע את השינויים העמוקים בגרמניה ע"פ תוכניתה.

הציבור הגרמני, אם לשפוט ע"פ תוצאות הבחירות במדינות השונות ובוודאי אם לשפוט ע"פ משאלי דעת קהל מחודש ינואר, בהם זכתה מרקל לאחוזי התמיכה הגבוהים ביותר לקאנצלר כלשהו מאז 1949, תומך בשינויים מרחיקי הלכת שמציעה מרקל.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך