חיפוש :
  

הכרעה מכסיקאנית
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 30/06/2006, 15:56
אלון לוין ויובל בוסתן

המונדיאל המתקיים בימים אלה בגרמניה הסית את תשומת הלב הלאומית ממערכת הבחירות הכללית אל עבר שחקניה הנערצים של הנבחרת הלאומית. הפסדה של מכסיקו בשמינית הגמר, ודווקא לארגנטינה השנואה, החזיר את המכסיקנים אל קרקע המציאות, לקראת ההכרעה על עתידם.  

ביום ראשון ה-2 ביולי ייערכו בחירות כלליות במכסיקו, הן לנשיאות והן לפרלמנט. בבחירות אלה תעמוד על הפרק שאלה המטרידה רבים בזירה הבינלאומית ובעיקר את ארה"ב: האם תהפוך מכסיקו למדינה נוספת בעלת אג'נדה שמאלית-אוטוריטרית באמריקה הלטינית, או שמא תימשך מדיניותו הדמוקרטית-ליברלית של הנשיא היוצא, ויצ'נטה פוקס.

המועמדים

שלושה מועמדים מובילים במירוץ לנשיאות: פליפה קלדרון, לופז אוברדור ורוברטו מדראצו.

לופז אוברדור- ראש העירייה הפופולארי לשעבר של מכסיקו סיטי, יתמודד בבחירות אלה בראש קואליציה של מפלגות מהשמאל המכונה "הברית לרווחת הכלל", ומורכבת מ-PRD הסוציאליסטית, מהלייבור בעלת הזיקה הקומוניסטית ומהמפלגה הסוציאל דמוקרטית המכונה Convergencia ("התכנסות" – שום קשר לאולמרט).

אוברדור סיים את תפקידו כראש העירייה לפני שנה בדיוק כשהוא נהנה מתמיכה של למעלה מ-80% מתושבי עירו. בזמן כהונתו ביצע רפורמות רבות והשקיע רבות בתשתיות- בנייני מגורים, שדרוג מערכת הרכבות ועוד. בכל מהלך כהונתו התחייב אוברדור לפעול למען האוכלוסיות החלשות- קשישים, אמהות חד הוריות ונכים, ובמידה רבה עשה זאת בהצלחה.

פליפה קלדרון- מנהיג מפלגת PAN, המפלגה הנוצרית-דמוקרטית השמרנית של מכסיקו. קלדרון, שיחגוג 44 קייצים באוגוסט, הוא דור שני בפוליטיקה המכסיקנית- אביו, לואיס קלדרון, הוא סופר וחבר קונגרס לשעבר שהיה בין מקימי PAN.

פליפה קלדרון כיהן בממשלתו של פוקס כשר האנרגיה והוא בעל תואר שני במנהל ציבורי מהרווארד וכן תואר שני בכלכלה מהמכון הטכנולוגי של מכסיקו. כרגע הוא מפגר בסקרים בכשני אחוזים בלבד אחרי אוברדור.

רוברטו מדראצו- מנהיג קואליציה של שתי מפלגות. הראשונה היא ה-PRI, המפלגה ששלטה במכסיקו במשך 71 שנה עד ההפסד ההיסטורי בבחירות בשנת 2000 לפוקס ולמפלגת PAN, והמפלגה השנייה היא מפלגת הירוקים של מכסיקו שחברה לPRI בבחירות הנוכחיות.

בדומה לקלדרון, גם מדראצו הוא דור שני בפוליטיקה המכסיקנית- אביו, קארלוס, פוליטיקאי ומשכיל שהיה חבר ב-PRI ונהרג בתאונת מטוס ב-1969. מדראצו נחשב למי ששיקם את המפלגה לאחר ההפסד הטראומטי בבחירות 2000, מפלגה שרבים מאנשיה מצויים עד היום במספר רב של עמדות כוח במכסיקו. הוא כרגע מפגר בכ-10 אחוזים אחרי שני המועמדים המובילים, וניצחון שלו יהווה סנסציה אדירה.

אוברדור- קלדרון בענייני מדיניות החוץ

במרכז מדיניות החוץ של AMLO (ר"ת של שמו המלא של אוברדור- אנדרס מנואל לופז אוברדור), עומדת גישת הניטרליות הקיצונית- אוברדור סבור כי מדיניות החוץ הטובה ביותר היא מדיניות פנים טובה שתיטיב עם העם. בנאום שנשא במהלך מערכת הבחירות קרא אוברדור בפני רבבת איכרים שהאזינו לו: "קודם מכסיקו ואח"כ העולם". כה החלטי אוברדור בגישתו, עד כי נפוצו שמועות במכסיקו כי מעולם לא יצא את גבולות המדינה וכי אין לו אפילו דרכון, טענות שהוזמו על ידי מנהלי הקמפיין שלו.

אוברדור מעוניין להשיב את הגלגל לאחור לימים טרם כהונתו של פוקס כנשיא מכסיקו, עת הייתה מכסיקו מנותקת מהפוליטיקה העולמית. הוא גם נחשב למבקר חריף של פוקס וכינה אותו לא אחת "בובה אמריקנית" על שום היחסים הקרובים עם ארה"ב ובשל הדרך בה הגיב למהלך האמריקני לפני כמה חודשים שבו קודמו כוחות מהמשמר הלאומי אל עבר הגבול עם מכסיקו בכדי למנוע הגירה בלתי חוקית לארה"ב. אוברדור טוען כי על מכסיקו להימנע מלהתערב בחיי מדינות אחרות ולמנוע התערבות של מדינות אחרות בענייניה הפנימיים- רמז עבה כלפי המעצמה השכנה.

לעומתו, קלדרון סבור כי יש להגביר את מעורבותה הבינלאומית של מכסיקו בכל התחומים, אף מעבר למעורבות של הנשיא הקודם פוקס. לדעתו, יש לחזק את הקשרים הכלכליים והפוליטיים עם ארה"ב וקנדה ולעודד תיירות מסין ומיפן. בנוסף התבטא כי על מכסיקו לפתוח שגרירויות נוספות כמו בפקיסטן ובניגריה.

לראשונה בתולדותיה של מכסיקו, ישנו מועמד בעל גישה חיובית כלפי ישראל- קלדרון, בשיחה שניהל עם ראשי הקהילה היהודית במכסיקו החודש, אמר כי הגיע הזמן שמכסיקו תתמוך בישראל מאחר והיא הראתה נכונות גבוהה לקדם את תהליך השלום.

אוברדור-קלדרון בענייני הפנים

אוברדור, אם להסתמך הן על הצהרותיו והן על תקופת כהונתו כראש עיריית מכסיקו סיטי, מעוניין לקדם אג'נדה סוציאלית מקיפה במדינתו. תמיכה באוכלוסיות חלשות תוך הסתמכות על אוצרות הטבע של המדינה כמו הנפט, שיפור מערכות החינוך והבריאות, שיפור מערכת הפנסיה ומלחמה בפשע (בזמן כהונתו כראש העיר אף נעזר ברודולף ג'וליאני, ראש העיר האגדי של ניו יורק לשעבר, בכדי להילחם בפשיעה, צעד שגרר עימו ביקורת רבה).

רבים במכסיקו מכנים את אוברדור "צ'אבז" על שום מדיניותו השמאלית, אולם אחרים טוענים כי אוברדור הוא בסך הכל סוציאליסט המעוניין להיטיב עם העם. ככלל, אוברדור שומר על טונים נמוכים במערכת הבחירות ואינו משגר איומים כלפי ארה"ב כפי שעשו צ'אבז בוונצואלה ומוראלס בבוליביה, וייקח זמן לאחר שייבחר בכדי לדעת בוודאות מה הכיוון בו ייבחר. האמריקנים כבר רמזו כי לא יזילו דמעה אם ייכשל בבחירות, אם או בלי קשר לטענות כאילו הוגו צ'אבז ניסה לסייע לאוברדור, כפי שעשה בבוליביה ובפרו בחודשים האחרונים.

קלדרון לעומת זאת, כבוגר הארוורד וכאדם בעל השקפות שמרניות מבחינה כלכלית, מעוניין להגביר את סחר החוץ, לעודד את הכלכלה החופשית במכסיקו ולהמשיך את הצמיחה הכלכלית ממנה נהנית המדינה בשנים האחרונות והוא אף קרא לארה"ב להשקיע כספים רבים במכסיקו ובכך להפחית בשיעורי ההגירה.

השחיתות עדיין מכה במכסיקו ואפילו שני המועמדים הבכירים נחשדו בעצמם בשחיתויות- כלפי קלדרון נטען כי בזמן שכיהן כמנהל בנובראס, בנק השקעות ממשלתי גדול במכסיקו, נטל הלוואה על סך של 300,000 דולרים אותה השיב במהרה. הנסיבות בהן נטל את ההלוואה נחשדות כלא חוקיות. גם אוברדור הובך קשות, עת מספר בכירים במפלגתו נחשדו בנטילת שוחד, אולם איש לא הצליח להוכיח מעורבות או ידיעה של אוברדור בנושא.

השכבות החלשות במכסיקו מאוכזבות מכהונתו של פוקס, שהבטיח לייצר מיליוני משרות במהלך כהונתו ללא הצלחה. שיעור האבטלה הרשמי נמוך עד כדי קנאה (3.6%), אולם מומחים מעריכים כי המספרים האמיתיים עשויים להתקרב לכדי רבע מאוכלוסיית מכסיקו. גם שכר המינימום ליום, 47 פזוס (4 דולרים), עדיין נמוך, ורבים במכסיקו נאלצים להתקיים ממנו.

מה יהיה?

החוק במכסיקו קובע כי בשמונת הימים האחרונים למרוץ אין לערוך סקרים. הסקרים האחרונים מעידים כי שני המועמדים המובילים צמודים ביותר. אם אכן הבחירות יהיו כה צמודות, עשויה להתעורר בעיה בעיקר מצדו של אוברדור- ב-1994 הפסיד אוברדור בהפרש זעום את הבחירות לתפקיד מושל טבאסקו למדראצו, המדורג שלישי בסקרי הבחירות כיום. אוברדור סירב לקבל את רוע הגזירה והחליט "לנהל" את טבאסקו מהרחובות תוך פגיעה במעמדו של מדראצו.

בהזדמנות אחרת התנגד אוברדור לקיים צו בית משפט והוציא מיליוני בני אדם לרחובות, עד שממשלו של פוקס התקפל וביטל את הצו. אוברדור מאמין כי הרשויות מתנכלות לו ותמונתו מדמם לאחר שנפגע ע"י שוטרים בעיצומה של הפגנה אלימה, הפכה לסמל לטענותיו אלו.

הבחירות האלה הן בין נציג החלשים ונציג החזקים אם תרצו, בין הסוציאליזם ובין הקפיטליזם, בין מכסיקו של בנייני המשרדים המפוארים בשדרות רפורמה, ובין מכסיקו של שכונות המצוקה והפריפריה החקלאית, שם לעיתים מנסים האנשים להתקיים בכבוד עם פחות מדולר ליום.

הם יהיו אלו שיקבעו האם מכסיקו תיפתח לעולם או תסתגר, ומבחינה פוליטית- האם תהיה מכסיקו פרו-מערבית ודמוקרטית, או שמא אנטי-אמריקנית וייתכן ואף אוטוריטרית.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך