חיפוש :
  

משאל עם במונטנגרו
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 25/04/2006, 21:02
אלון לוין ויובל בוסתן

ב-21 במאי יחליטו כ-670,000 תושבי רפובליקת מונטנגרו, האחות הקטנה באיחוד של סרביה-מונטנגרו, האם לצאת לעצמאות. משאל העם בנושא נערך בצל מתיחות בין הרפובליקות, ההולכת וגוברת ככל שמועד ההצבעה מתקרב.  

לאורך שנות ה-90, בתוך מלחמות עקובות מדם, התפרקה יוגוסלביה מחלק ניכר משטחיה. למרות שחלפו כ-15 שנים מאז, טרם הוכרז סוף פסוק בנושא - סלובניה, קרואטיה, בוסניה הרצגובינה ומקדוניה כבר הכריזו על עצמאות, וכעת נותרו על פרק שתי שאלות נוספות - שאלת מונטנגרו ושאלת קוסובו, שני אזורים שבמידה ויזכו לעצמאות השנה, יותירו את סרביה, לשעבר הרפובליקה המובילה באיחוד הסלאבי, לרפובליקה קטנה בבלקן.

בעבר יוגוסלביה השתרעה על למעלה מרבע מיליון קמ"ר (כשטחה של בריטניה). לאחר הכרזת העצמאות של הרפובליקות השונות הצטמקה לכדי 102,000 קמ"ר, והיא עשויה לאבד רבע משטחה הנותר באם מונטנגרו וקוסובו יכריזו אף הן על עצמאות.

התחממות העניינים

משאל העם כבר מפיל "חללים"- יום לפני שיתקיים, תיערך תחרות האירוויזיון באתונה ללא נציגה מסרביה-מונטנגרו, זאת בשל אירועי קדם-האירוויזיון שהתקיימו בסרביה בהן הפייבוריטית לניצחון הייתה להקת "No Name", להקה ממונטנגרו שייצגה את סרביה שנה קודם, בתחרות בה התעטפו זמרי הלהקה בדגל מונטנגרו העצמאית (דגל שבו מופיעים שני נשרים שפניהם מביטות כלפי חוץ).

הקהל הסרבי, שקיבל את מנת הלאומנות שלו שעות ספורות קודם, כשהתבשר על מותו של הרודן לשעבר סלובודן מילוסביץ', זעם לאחר ששמע כי הלהקה המונטנגרית אכן זכתה בתחרות, בהאשימו אותם ברמאות - "גנבים, גנבים" יצאה הקריאה מן היציעים, ועשרות בקבוקים החלו להיזרק לעבר הבמה. הסערה לא נרגעה גם לאחר מכן, ולבסוף הכריזה סרביה כי החליטה להיעדר מהתחרות השנה.

דגלה של מונטנגרו - בקרוב עצמאית לחלוטין?

היפרדות - בעד ונגד

ממשלת מונטנגרו דוחפת לקיום המשאל ותומכת בהיפרדות מסרביה, אך קיימת לה אופוזיציה שקטה ונרחבת, ולרעתה עומדים גם חוקי המשאל- בכדי להשיג היפרדות מסרביה, חייבים 55% מהמצביעים להצביע "כן" ואחוז ההצבעה חייב לעמוד על 50% לפחות.

תושבי החבל מפוצלים בשאלה האם להיפרד מסרביה ויש להם סיבות טובות לכך - ראשית, העמים הסרביים והמונטנגריים חולקים מטען תרבותי והיסטורי משותף- הדת האורתודוכסית והשפה הסרבית, לצד עבר עשיר יחדיו במשך מאות שנים.

שותפות הגורל הובילה את המונטנגריים לתמוך במלחמותיה של סרביה במהלך שנות ה-90 ולחבור אליה במעין קונפדרציה- הצבא ומדיניות החוץ משותפים לשתי המדינות, הנהנות מקשרי מסחר ותיירות ענפים, אך לכל רפובליקה יש את הממשלה שלה, מערכת חקיקה משלה וכן מערכת מוניטארית שונה- ממשלת מונטנגרו אימצה את היורו כהילך חוקי במדינה.

שנית, כלכלת מונטנגרו נשענת רבות על המסחר עם סרביה ועל רבבות התיירים הפוקדים את חופיה לאורך הים האדריאתי.

שלישית, רבים מתושבי מונטנגרו עברו במהלך השנים לתחומי סרביה בחיפושם אחר עבודה ואפשרויות לימודים במערכת החינוך העדיפה של סרביה. לעומת זאת, סרבים רבים מתגוררים במונטנגרו, חלקם קשורים לענף התיירות המתפתח. התומכים בהיפרדות מציינים כי יחסי סרביה ומונטנגרו יישארו טובים כשהיו, אך ברצונם לשמר את התרבות המונטנגרית, שהגם שהיא קרובה לסרביה, היא בעלת מאפיינים ייחודיים.

בנוסף, מאמינים תומכי העצמאות כי השינוי יואיל לשני העמים בטווח הרחוק, בעיקר למונטנגרו, המעוניינת להצטרף לאיחוד האירופי ולהתרחק במקצת מסרביה המזוהה עדיין עם פשעי מלחמה ופושעי מלחמה המתחבאים בשטחה.

סרביה עצמה, שכאמור איבדה שטחים רבים לאורך השנים, מתנגדת להתפרדות, בעיקר בשל העובדה כי מונטנגרו היא המוצא היחיד של הרפובליקה הסרבית אל הים.

גם קוסובו רוצה להיפרד

חבל המריבה בקוסובו, שראה ומעשי טבח רבים בין הסרבים והאלבנים כמו גם גירוש (בתחילה לאלבנים ומאוחר יותר לסרבים עצמם), נמצא כיום תחת שליטת האו"ם. למרות זאת, האנרכיה משתוללת ומבחינות רבות המדינה נמצאת תחת שלטון הטרור של המאפיה האלבנית חסרת הרחמים.

בצפון החבל יושב המיעוט הסרבי המהווה כעשירית מאוכלוסייתה בת 2 מיליון התושבים של קוסובו, כשהוא ממתין בדריכות לבאות. מיעוט זה, שבעבר היה רוב בחבל, ידע גירושים והתקפות מצד האלבנים בשנים האחרונות, ולכן הצטמק מספרו. תושבי החבל כבר הצהירו, כי אם תצא קוסובו לעצמאות (ע"פ התכנון מדובר על סוף שנת 2006), תתפצל קוסובו בין הצפון הסרבי לבין הדרום האלבני, ואוכלוסיית הסרביים תבקש להתחבר לרפובליקה הסרבית.

נוסף על אלו, ישנם ארגונים אלבניים בקרב החבל המצדדים דווקא בהסתפחות לאלבניה לכדי יצירת "אלבניה גדולה", וייתכן כי כך יתרחש בעתיד.

השלכות דמוגרפיות

למעשה, באם ייפרדו שני החבלים מסרביה, ההשלכות המיידיות יהיו שינוי דראסטי בהרכב הדמוגראפי של המדינות השונות- הסרבים מהווים היום כ-62% מאוכלוסיית סרביה ולאחר ההיפרדות צפוי חלקם באוכלוסייה הכללית לעלות לכדי 85%-80%.

שני מוקדים אלה, בעיקר שאלת קוסובו, הם נפיצים ביותר, והבלקן, ששקט לכמה שנים עשוי להתפרץ ולחזור לימים אפלים יותר.

ולאוהדי הכדורגל המודאגים- נבחרת הכדורגל של סרביה ומונטנגרו מתוכננת להופיע כקבוצה אחת במונדיאל הקרוב, תהא תוצאת המשאל אשר תהא. יחד עם זאת, היפרדות תוביל להתמודדות נפרדת כבר ביורו 2008.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך