חיפוש :
  

שובה של המהפכה הכתומה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 21/03/2006, 16:46
אלון לוין ויובל בוסתן

שנתיים אחרי המחאה האזרחית שזכתה לתמיכה בכל העולם ויומיים לפני הבחירות בישראל, ילכו תושבי אוקראינה להצביע שוב בבחירות חופשיות, מתוך מטרה להמשיך ולהוכיח כי הכוח הוא אכן בידי העם, רק במידה והעם בוחר לעשות בו שימוש.  

הבחירות בבלארוס, בהן נבחר להמשיך לכהן הנשיא האוטוריטארי אלכסנדר לוקשנקו, מהוות תזכורת חשובה לתושבי רפובליקה סובייטית אחרת לשעבר, שעד לפני שנתיים נשלטה בידי דיקטטור משלה.

בשנת 2004, הודיע המנהיג הוותיק, ליאוניד קוצ'מה, כי הוא פורש מהנהגת אוקראינה. כיורש, הוא סימן את ויקטור ינוקוביץ', המועמד שהיה מועדף גם על מוסקבה. יריבו העיקרי של ינוקוביץ' בבחירות, פוליטיקאי פופולארי ובעל נטיות פרו-מערביות בשם ויקטור יושצ'נקו, הצליח להוות תחרות אמיתית לינוקוביץ', תחרות שמשמעותה הייתה שינוי באוריינטציה הפוליטית באוקראינה ומעבר ממדינה פרו-רוסית למדינה פרו-מערבית.

מערכת הבחירות עברה לפסים מלוכלכים, שלא לומר חשוכים- יושצ'נקו הורעל בעזרת דיוקסין ופניו הושחתו ללא הכר. הוא היה מאושפז חלק מהקמפיין והיה קרוב למות.

בבחירות שנערכו ב-21 בנובמבר, ניצח ינוקוביץ' בהפרש של שלושה אחוזים, אך תוצאות הבחירות הוכרזו כשקריות ומזויפות, עת יצאו המוני אוקראינים לרחובות לבושים בצבע הדומיננטי בקמפיין של יושצ'נקו, הצבע הכתום (לימים היוו השראה למתנגדי תוכנית הנסיגה מעזה שבחרו בצבע הכתום כסמל למאבקם).

המחאה האזרחית באוקראינה, שלא נראתה כמוה זה שנים, זכתה לסיקור ותמיכה בעולם כולו, עד שהוחלט לערוך סיבוב בחירות נוסף ב-26 בדצמבר, בו ניצח יושצ'נקו בהפרש של שמונה אחוזים.

לאחר השבעתו לנשיא אוקראינה, נערכו שינויים בחוקה באשר לשיטת הבחירה וכיום היא די דומה לשיטה הישראלית- בחירות ארציות-יחסיות עם אחוז חסימה העומד על 3 אחוזים. ההבדל המרכזי הוא שאוקראינה היא בעלת משטר נשיאותי. שינויים אחרים בחוקה נגעו להעברת סמכויות ממוסד הנשיאות החזק לפרלמנט ובכך זכתה הדמוקרטיה באוקראינה לחיזוק משמעותי.

באוגוסט 2005, פיטר יושצ'נקו את ממשלתו בראשות בת בריתו יוליה טימושנקו בשל חשד לשחיתויות. הבחירות באוקראינה לפרלמנט ולנשיאות נערכות במועדים שונים- הבחירות לפרלמנט הנוכחי נערכו לפני 4 שנים ובכך משלים הפרלמנט קדנציה מלאה.

ויקטור יושצ'נקו - בסימן ירידה (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

מי הן המפלגות החזקות בבחירות שאמורות לתת את הטון?

מפלגתו של יושצ'נקו "אוקראינה שלנו", שזכתה בבחירות הקודמות, התפלגה למספר מפלגות וכרגע המפלגה המזוהה איתו היא ה"איחוד העממי-אוקראינה שלנו" People's Union - Our Ukraine , המהווה איחוד של מספר רב של רשימות קטנות. רשימה זו מועמדת לזכות בכ-20-15 אחוז מהקולות, ירידה מ-23% בבחירות הקודמות.

יוליה טימושנקו, לשעבר ראש הממשלה, פרשה ממפלגתו של יושצ'נקו וכעת היא מתמודדת עם רשימה משלה , אשר שווה בסקרים 12 אחוזים מהקולות. טימושנקו נהנית מפופולאריות רבה בקרב העם ונחשבת לאחת מהבולטים במהפכה הכתומה. היא בהחלט עשויה להיות ההפתעה של הבחירות ולזכות במספר רב יותר של קולות. שתי מפלגות אלה נתמכות בעיקר בקרב תושבי מערב המדינה, הגובלים בפולין, סלובקיה והונגריה, מדינות האיחוד האירופי.

מול שתי המפלגות ה"כתומות" האלה עומדת "מפלגת המחוזות"- Party of Regions, בראשותו של היריב הפוליטי של יושצ'נקו, ויקטור ינוקוביץ'. מפלגה זו היא למעשה היורשת הפוליטית של המפלגה הקומוניסטית, ובעלת אג'נדה סוציאליסטית ברורה, כמו גם זיקה מיוחדת לרוסיה- במצעה קיימת הדרישה להפוך את הרוסית לשפה רשמית- באוקראינה 17% מהאוכלוסייה הם ממוצא רוסי ורבע מהאוכלוסייה דוברים רוסית.

מנהיגי המפלגה נהנים מקשרים הדוקים עם הקרמלין, והועלתה האשמה שלא הוכחה, על כי לחלקם קשרים הדוקים עם המאפיה. כיום נחשב האזור המזרחי של אוקראינה, ובעיקר השטחים הגובלים עם רוסיה, לאזור הבית של המפלגה ומשם היא שואבת תמיכה גבוהה- ע"פ הסקרים 30%-25% מהמצביעים תומכים בה, וככל הנראה התמיכה אף גבוהה יותר.

המפלגה הקומוניסטית האוקראינית כיום, היא מפלגה נוספת המועמדת לעבור את אחוז החסימה, אך בעוד שבעבר נהנתה משיעורי תמיכה גבוהים, הרי שמאחר ומפלגת המחוזות זוכה לפופולאריות בקרב בוחריה המסורתיים, ומאחר וקיימת תמיכה גדולה בקרב האוקראינים לבצע רפורמות ליברליות במשק בכדי להצטרף לאיחוד האירופי, היא תזכה לתמיכה נמוכה יחסית, סביב 5 האחוזים.

המפלגה הסוציאליסטית היא מפלגה קטנה יחסית הנהנית מתמיכה של 7-6 אחוזים ברוב הסקרים. מנהיגה אלכסנדר מורוז, התמודד בעבר בבחירות לנשיאות אוקראינה, אך בחר לפרוש ולהעביר את תמיכתו ליושצ'נקו. מפלגה המגרדת את אחוז החסימה, היא מפלגתו של יו"ר הפרלמנט, ובעבר ראש הסגל של הנשיא לשעבר קוצ'מה, ולדימיר ליטוין, שהואשם במעורבות בחיסולו של עיתונאי באוקראינה, אך האשמה מעולם לא הוכחה.

נוסף על אלו, ישנן לפחות עוד 6 מפלגות שיתמודדו בבחירות אך הן בעלות סיכויים קלושים.

מהם האתגרים העומדים בפני אוקראינה בשנים הקרובות?

הדמוקרטיה באוקראינה עדיין שברירית, הגורמים שתמכו בדיקטטורה של קוצ'מה עדיין בשטח הפוליטי ואפילו בעלי תמיכה רחבה בקרב העם. פיזור הפרלמנט ופיטורי הממשלה לא סייעו לביסוס הדמוקרטיה, אולם העם האוקראיני עצמו הוכיח כי ניתן לסמוך על כך שיהיה מעורב- הן במהפכה הכתומה, והן על פי תחזיות שאומדות את מספר המשתתפים בבחירות בלמעלה מ-90%, מספר שיא למדינה שהבחירות בה הן לא חובה חוקית.

עניין אחר הוא מאבקי ההשפעה בין ארה"ב ואירופה (שעמדו מאחורי המהפכה הכתומה) לבין רוסיה. אוקראינים רבים, בעיקר בקרב תושבי הכפרים ותושבי מזרח המדינה (שם מפלגתו של ינוקוביץ' זוכה בלמעלה מ-60% תמיכה) מעוניינים בקשר חזק יותר עם אמא רוסיה.

תושבי מערב המדינה וכן מעמד הביניים מעוניינים במדיניות שתוביל לצירופה של אוקראינה לאיחוד- באם תצליח אוקראינה היא צפויה לסיוע בהיקף של מיליארדי דולרים שיקדמו את כלכלתה אל עבר המאה ה-21. לפני חודשיים החמיר הקונפליקט הזה בשעה שרוסיה הודיעה כי היא מעלה את מחירי הגז שמכרה לאוקראינה במאות אחוזים, רמז ברור ל"מחיר" שאוקראינה עשויה לשלם על התרחקותה מרוסיה. הפשרה באותו משבר אגב, העמידה את הנשיא המכהן יושצ'נקו תחת ביקורת רבה מצד הפרלמנט והתקשורת שטענו כי הוא נכנע לרוסים.

הבחירות הקרובות יתקיימו תחת עינם הפקוחה של המשקיפים הבינלאומיים. הפעם אין בכוחם של אנשי המשטר הישן להפעיל אלימות בכדי להרוויח רווחים פוליטיים, ולא נראה כי הממשל הנוכחי מבצע פעולות העלולות להפרש כזיוף.

העם האוקראיני יאמר את דברו באשר לדרך שבה הוא מעוניין שאוקראינה תלך כשהאופציות הן ברורות- אל הסוציאליזם, הריכוזיות והזיקה לרוסיה, או אל הליברליזם, המשק החופשי והזיקה למערב.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך