חיפוש :
  

2006 של אנג'לה מרקל
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים סיכום שנת 2006 אנשי השנה
פורסם : 29/12/2006, 01:03
אלון לוין ויובל בוסתן

שנת 2006 מיצבה את אנג'לה מרקל כמנהיגה פוליטית פופולארית בגרמניה וכמדינאית חשובה בזירה העולמית. בשנה הקרובה, כנשיאת האיחוד האירופי וה-G8, תקבל מרקל הזדמנות להשפיע על אירועים מרכזים בעולם.  

אנג'לה מרקל בת ה-52 היא האישה הראשונה שנבחרה להנהיג את גרמניה מאז 1871, עת איחד אותה ביסמרק. היא גם הקנצלרית הצעירה ביותר בתפקיד מאז מלחמת העולם השנייה והמנהיגה הראשונה שבאה מחלקה המזרחי, הקומוניסטי לשעבר, של גרמניה. מרקל, דוקטורית לפיזיקה, הביאה לשינוי עמוק בפוליטיקה הגרמנית מאז עלתה לשלטון בסוף 2005.

שינוי פוליטי

המפלגה הנוצרית דמוקרטית, אותה מנהיגה מרקל השמרנית, זכתה בבחירות האחרונות ב-180 מושבים בפרלמנט, וביחד עם המפלגה הבאוורית השמרנית, השיג הימין בגרמניה רק כ-37% מהמושבים. עקב כך, נאלצה מרקל למצוא פתרונות יצירתיים בכדי לכונן קואליציה יציבה. הפתרון אותו בחרה הייתה הקמתה של "הקואליציה הגדולה" - ממשלת האחדות ביחד עם הסוציאל דמוקרטים. להפתעתם של רבים, הקואליציה הצליחה להוכיח חיוניות פוליטית ויציבות, חרף החלטות בעייתיות של מרקל, מבחינתם הסוציאל-דמוקרטים.

שינוי חברתי-כלכלי

מרקל, כנציגת השמרנים בגרמניה, פעלה לבצע שינוי עמוק במערכת הסוציאלית במדינה. לגרמניה שיעור אבטלה גבוה מאוד, אחוז פנסיונרים גבוה והחשש היה כי בשיטה הנוכחית, ימשיך המצב הכלכלי בגרמניה להתדרדר. מרקל קידמה חקיקה ליברלית בתחומים החברתיים, דוגמת החוק המאפשר למעסיקים לפטר עובד מתחת לגיל 26, לאחר שזה השלים שנתיים עבודה.

למרות שניסיון לחוקק חוק דומה בצרפת גרם לסערה ולא קיבל את אישור הפרלמנט, עבר בגרמניה בשקט יחסי. לעומת זאת, כאשר ניסתה מרקל לקדם רפורמה מקפת בביטוח הבריאות בגרמניה, רפורמה שמשמעותה הייתה, בין היתר, תשלומי פרמיה נמוכים יותר, נתקלה באופוזיציה חריפה למהלך ונאלצה לרכך את הרפורמה, באופן שתגדיל את פרמיות הביטוח של המבוטחים השונים.

הויכוח סביב הרפורמה, שעמד בראש החדשות בגרמניה ביוני 2006, פגע בפופולריות של מרקל, לאחר שבמשך ששת החודשים הראשונים של השנה, נהנתה מהתמיכה הגבוהה ביותר בסקרים, שנרשמה אי פעם לזכות קנצלר גרמני. למזלה של מרקל, המונדיאל בגרמניה שבו הגיעה הנבחרת המארחת לחצי הגמר, יצר את הספין הרצוי בדעת הקהל, ואף הביא לדחיפה לכלכלה הגרמנית, הן בזכות מאות אלפי התיירים שביקרו בגרמניה והן בזכות הגידול בצריכה הפרטית במדינה כתוצאה מהשיפור במצב הרוח הלאומי.

עוד לפני המונדיאל, הציגה הכלכלה הגרמנית נתונים חיובים אשר הצביעו על צמיחה – שיעור הבלתי מועסקים במשק, שהגיע בימיו של הקנצלר שרדר לרמה של 11.3%, ירד אל מתחת לרף ה-10%, ועומד כרגע על 9.6%. שיעור הצמיחה השנה, אחרי שנים של מיתון, יהיה 2.5%, יותר מהצמיחה הממוצעת באיחוד האירופי.

אנג'לה מרקל - תבלוט בזירה העולמית ב-2007. צילום: שרה ג'יי

שינוי מדיני

גרמניה, תחת הנהגתה של מרקל, עברה שינוי מרתק במדיניות החוץ שלה – מהגדולה שבמבקרות המלחמה בטרור בימיו של שרדר, שהיה ידיד קרוב של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין וראה באיחוד האירופי כמעצמה יריבה לארה"ב, הפכה גרמניה של מרקל לבעלת ברית קרובה של האמריקנים.

מרקל, מונעת מאידיאולוגיה שמרנית וסלידה לקומוניזם בו גדלה, רואה בארה"ב ידידה חשובה ביותר של גרמניה. בסבב ביקורים שערכה בחודשים הראשונים בתפקידה, הקפידה לבקר בארה"ב ואף בישראל, הביעה תמיכה חד משמעית במלחמה העולמית בטרור, ואף גיבתה את הצהרותיה במעשים – 2,900 חיילים גרמניים מוצבים כיום באפגניסטן וחיילים גרמניים לוקחים חלק בכוח הבינ"ל בלבנון.

כיום גרמניה (לצד בריטניה), היא בת הברית החשובה ביותר של האמריקנים באירופה ואפילו ישראל רואה בגרמניה של מרקל את אחת מידידותיה הקרובות בעולם.

2007 של מרקל

ברמה המקומית, מרקל תצטרך להמשיך ולשמר את יציבות הקואליציה שלה, על אף שנראה, כי לנוכח הפופולאריות שלה, אין אינטרס למפלגה הסוציאל דמוקרטית לגרור את גרמניה לבחירות.

בזירה העולמית, שנת 2007 עומדת להיות השנה שבה תבסס מרקל את מעמדה כאחת מהמנהיגות החשובות בעולם, הודות לשני מינויים חשובים, שיכנסו לתוקף בראשון בינואר 2007.

המינוי הראשון הוא נשיאות האיחוד האירופי, בה תחזיק גרמניה בששת החודשים הראשונים של השנה. בתפקידה זה, תכתיב גרמניה את הקצב במדיניות החוץ האירופית, עובדה חשובה ביותר לאמריקנים ולישראל, בעיקר לנוכח העובדה כי ההכרעה בעניין האיראני מתקרבת, ובוש ואולמרט יזדקקו לכל סיוע שיוכלו להשיג.

המינוי השני הוא נשיאות ה-G8, ארגון שמונה המדינות המתועשות. כנשיאת גוף זה, תקבע מרקל את סדר היום של הארגון, ונראה כי גם השנה יעמוד בראש סדר היום נושא הזרמת הנפט והגז הטבעי.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך