חיפוש :
  

2006 של סטפן הרפר
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים סיכום שנת 2006 אנשי השנה
פורסם : 29/12/2006, 01:02
אלון לוין ויובל בוסתן

סטפן הרפר, ראש ממשלת קנדה נכנס לתפקידו בינואר 2006, כשרמת הציפיות ממנו וסיכויי ההצלחה שחזו לו היו נמוכים במיוחד. בפועל, הפגנין הרפר עורמה פוליטית, נחישות וראייה לרחוק, שמעט מדינאים ניחנו בהן.  

הרפר, שנבחר בחודש ינואר לתפקיד ראש הממשלה, הצליח, על אף העובדה כי ממשלתו היא ממשלת מיעוט, לנווט במים העכורים של הפוליטיקה ולייצב את הממשלה שלו, כל זאת אגב נקיטת צעדים דרמטיים במישור הלאומי והבינלאומי.

במסגרת המלחמה העולמית בטרור, הוא הרחיב את המשימה הקנדית באפגניסטן, משימה צבאית ראשונה בחמשת העשורים האחרונים, ולא נסוג מעמדתו זו גם לנוכח האבדות הקנדיות במלחמה. הוא לא שכח את החיילים והפעם הראשונה שבה יצא מקנדה בתוקף תפקידו כראש ממשלה, הייתה לאפגניסטן. מחווה זו הוכיחה את מידת האחריות שהוא חש כלפי חייליו.

הרפר לא חשש להתעמת עם התקשורת הקנדית ובעיקר עם הכתבים המסקרים את פעילות הממשלה באוטווה. הוא עמד על זכותו לקבוע מי העיתונאי שישאל אותו שאלות, בניגוד לנוהג הקיים בקרב העיתונאים עד כה. משבר חריף נוצר עקב כך בין העיתונאים והממשל הקנדי, אולם הרפר לא נרתע מכך, ואף טען כי התקשורת תומכת במפלגה הליברלית. הסערה הזו שככה לבסוף, והרפר, כך על פי סקרי דעת הקהל, רק הרוויח ממנה.

אחת ההחלטות הדרמטיות ביותר של הרפר, הייתה ההחלטה להכיר בקוויבק כאומה בעלת ייחוד, אם כי במסגרת הפדרציה הקנדית. החלטה זו זיכתה אותו בתשואות בפרלמנט ובציבור הקנדי, מאחר והוא העלה על סדר היום נושא כאוב המאיים לקרוע את החברה הקנדית, ומצא לו פתרון של פשרה שהניח את דעתם של רוב הנוגעים בדבר. בפעולה זו הוכיח הרפר, שהוגדר בעבר כ"טקטיקן של החדרים האחוריים, נטול ניסיון בממשלה" כי הוא בעל כישורים פוליטיים המסוגל להצליח בזירה הלאומית.

השימוש הזהיר של הרפר בכספי הציבור - קיצוץ של מיליארד דולר בתקציב הפדרלי, ביצוע רפורמה מקפת בבירוקרטיה כולל קיצוץ במשרות והרכבת ממשלה המורכבת ממספר קטן יחסית של שרים, העמיד אותו בעין הציבור כפוליטיקאי מזן אחר, הנושא באחריות כלפי הציבור ומתרחק משחיתות. תדמית זו בולטת מיוחד לנוכח העובדה כי הרפר עלה לשלטון בקנדה, בעקבות שערורייה ציבורית שנגעה לתקציבי עתק פדראליים, שמצאו דרכם לכיסם של אנשי עסקים הקשורים למפלגה הליברלית.

השינוי במדיניות החוץ שלו לא נגע רק לתמיכתו במלחמה העולמית בטרור, שנתפסה בעיני קנדים רבים כגחמה של נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש. קנדה של הרפר שינתה את גישתה לישראל והפכה ידידותית יותר, בניגוד לממשלות העבר, שהונהגו בדרך כלל על ידי המפלגה הליברלית, ואשר נקטו בגישה ביקורתית כנגד ישראל.

בזמן מלחמת לבנון השנייה, הוכיחה ממשלת הרפר כי היא מוכנה לעמוד לצדה של ישראל - הרפר הגן על זכותה של ישראל להגן על עצמה ודחה את הביקורת נגדו בנושא הזה. בראיונות שהעניק לתקשורת הקנדית לקראת סוף השנה, אף טען הרפר כי ממשלת החמאס תומכת ברצח עם מבחינה אידיאולוגית.

סטפן הרפר - סוגר שנה מרשימה. צילום: ממשלת קנדה

2007 של הרפר

כל המדינות המרכיבות את הכוח הבינ"ל הפועל באפגניסטן, מבקשות לצאת מהמדינה במהירות האפשרית, אך לא לפני שהטאליבן יוכרע סופית וממשלת אפגניסטן, בראשותו של חמיד קרזאי, תשליט את מרותה על כל המדינה. כל עוד כוחות קנדיים ישהו באפגניסטן, ימשיך הרפר לספוג ביקורת מהאופוזיציה על השהות שם.

במישור הפוליטי הפנימי, ההערכה הרווחת היא כי 2007 עומדת להיות שנת בחירות בקנדה, בשל העובדה כי ממשלת השמרנים הקנדית היא ממשלת מיעוט, סיטואציה בעייתית במיוחד במערכת הפוליטית הקנדית.

הרפר והמפלגה השמרנית אינם מפחדים ממערכת בחירות לפי שעה – הפופולאריות האישית של הרפר בנסיקה, והמפלגה השמרנית עוד לא הייתה מעורבת בטעויות מביכות מדי שיפגמו בסיכוייה. למעשה, הרפר ואנשיו סבורים כי הפעם תצליח המפלגה השמרנית להשיג רוב בפרלמנט, ובכך יהפכו חייה כמפלגה, וחייו של הרפר כראש ממשלה, לנוחים ביותר מבחינה פוליטית.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך