חיפוש :
  

סיקור שבועי
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 20/10/2006, 13:05
אלון לוין ויובל בוסתן

השבוע בסיקור שבועי – הציר הלטיני מנסה להיכנס למועצת הביטחון, סרי לנקה ועיראק בוערות, טורקיה נעלבת מהאיחוד האירופי ובאקוודור אין הכרעה. בשבוע הבא יחליטו הבולגרים מי יהיה הנשיא הבא ובפנמה ייערך משאל עם בסוגיית הרחבתה של תעלת פנמה המפורסמת, בניסיון לייעל אותה.

סרי לנקה

בסוף החודש אמורים להתחדש השיחות בין ממשלת סרי לנקה והמורדים הטמיליים, הנלחמים לעצמאות המיעוט הטמילי במדינה, ואשר ביצעו השבוע את אחד הפיגועים הקשים בתולדות סרי לנקה - משאית עמוסה חומרי נפץ התנגשה בשיירת אוטובוסים צבאיים וגרמה למותם של 100 חיילים לפחות. חיל האוויר של סרי לנקה כבר הגיב בהפצצת ריכוזי המורדים, אולם ממשלת סרי לנקה הודיעה כי תגיע לשיחות השלום בכל זאת, במקביל להמשך הלחימה.

אז מי תהיה הנציגה?

קרב איתנים התחולל השבוע בזירה הדיפלומטית בין ונצואלה וארה"ב סביב איוש הכסא המיועד לאמריקה הלטינית במועצת הביטחון של האו"ם. האמריקנים, המודעים לכך כי ניצחון של ונצואלה יעמיד אותם במצב מביך, הפעילו את כל כובד משקלם בהפעלת לובי למען גואטמלה הפרו-אמריקנית, במטרה להבטיח את זכייתה בכסא.

ונצואלה, המונהגת על ידי המנהיג הסוציאליסטי והאנטי אמריקני הוגו צ'אבז, פועלת מזה חודשים על מנת לזכות בכסא הנכסף - צ'אבז עצמו ביקר במספר רב של מדינות בכדי להבטיח את תמיכתן ואף עשה שימוש באוצרות הנפט האדירים של ונצואלה בכדי לשכנע את המדינות השונות להצביע עבורו. ועידת המדינות הבלתי מזדהות הייתה הזירה הראשונה בה נאבקו גואטמלה וונצואלה על התפקיד, עת התכנסו בחודש שעבר בקובה נציגי 116 המדינות החברות בגוף.

בשעת כתיבת שורות אלו, ולאחר שנערכו 22 סיבובי הצבעה במליאת האו"ם, טרם השיגה מי מהמדינות רוב של שני שלישים והקרב צפוי להתחדש בתחילת השבוע הבא.

הוגו צ'אבז - ייכנס למועצה? צילום: אג'נסיה ברזיל

עיראק – ההרג נמשך

גם בשבוע החולף המשיכה המלחמה בעיראק להשתולל - במשך ארבעה ימים השתוללו אנשי מיליציות שיעיות והרגו אזרחים סוניים - כ-75 סונים ו-15 שיעים נהרגו בעיר בלד לבדה. בפיגועים אחרים שבוצעו דווקא על ידי הסונים, נהרגו לפחות 60 בני אדם. בסה"כ בשבוע שעבר נהרגו למעלה מ-300 בני אדם.

השנאה הבין עדתית הביאה לקראת סוף השבוע את האמריקנים לשקול חלופות חדשות לפתרון המשבר, בעיקר כאלו שיאפשרו להפריד בין העדות השונות ובעיקר בין הסונים והשיעים.

לצד העיראקים הנטבחים במאות, איבדה ארה"ב מתחילת החודש קרוב ל-70 חיילים, במה שעומד להפוך לחודש הרצחני ביותר מאז תחילת המלחמה. מומחים מעריכים כי ההסלמה הביטחונית במדינה נובעת לא מעט מחודש הרמדאן, אשר מסתיים בתחילת השבוע הבא ואשר במהלכו נרשמו מספר רב של דרשות רוויות בתוכן מסית ברחבי עיראק.

אקוודור הולכת לסיבוב שני

ביום ראשון השבוע נערכו בחירות באקוודור לנשיאות המדינה, בהן השתתפו 13 מועמדים. כצפוי, אף אחד מהמועמדים אל הצליח להשיג את הרוב הדרוש על מנת להשיג הכרעה בסיבוב הראשון. שני המועמדים שזכו במספר הרב של הקולות ואשר יתמודדו האחד נגד השני בסיבוב השני, הם רפאל קוריאה ואלבארו בואה.

קוריאה, ידיד אישי של מנהיג ונצואלה, הוגו צ'אבז, האוחז בתפיסות קרובות לשלו בכל הנוגע ליחס לארה"ב ולתפיסה הסוציאליסטית, זכה ב-23.15% מהקולות, ואילו אלבארו נובואה, האיש העשיר במדינה שעשה את הונו בענף הבננות ורק לאחרונה החל להתרומם בסקרים, קיבל 26.32% מהקולות.

משמעות התוצאות היא שמחצית מהקולות ניתנו לשאר המועמדים והקרב בין שני הפוליטיקאים עוד רחוק מסיום. יש לציין שמאז נצחונו של איבו מוראלס בבחירות בבוליביה, נכשל צ'אבז בהשגת בני ברית נוספים, על אף התערבותו במספר מערכות בחירות כמו בפרו, במכסיקו, ויש הטוענים שגם בקוסטה ריקה.

טורקיה מתרחקת מהאיחוד

בשבוע שעבר התקבל החוק הצרפתי, הטעון אישור הסנאט, הקובע כי הכחשת השואה הארמנית היא עבירה פלילית השקולה להכחשת השואה. צעד זה, אליו התלוו השבוע אמירות מצד בכירים באיחוד האירופי על כך שטורקיה מתרחקת מלהתקבל לאיחוד, הציתו גל של כעס רב בקרב הטורקים, כפי שבא לידי ביטוי באמצעי התקשורת השונים וברחוב הטורקי. גורמים בכירים באיחוד מעריכים כעת כי טורקיה, בשל קצב האיטי בביצוע הרפורמות להן התחייבה, תוכל להצטרף לאיחוד רק בעוד 20-15 שנה.

הטורקים חשים מנוצלים עקב כך ואף מאמינים כי האיחוד האירופי מתייחס לניסיונותיהם להתקבל כחברים מן המניין בצורה גזענית. האמריקנים עוקבים בדאגה אחר ניסיונות בת בריתם הקרובה להצטרף לאיחוד ומפחדים כי כשלון טורקי שכזה יגרור את המדינה המוסלמית-חילונית לזרועותיהן של מדינות רדיקליות דוגמת שכנתה ממזרח, איראן.

בוש עם ראש ממשלת טורקיה, ארדואן. צילום: הבית הלבן

האירועים הבולטים בשבוע הבא

ואלו האירועים אליהם כדאי לשים לב בשבוע הקרוב -

התעלה תורחב?

ביום ראשון צפוי להתקיים משאל עם בפנמה בשאלה האם להרחיב את התעלה המחברת בין האוקיאנוס השקט והאוקיאנוס האטלנטי. התעלה מספקת כיום מיליארדי דולרים לכלכלה הפנמית ודעת המומחים, לאחר תקופה ארוכה של מחקרים, היא כי ניתן לבצע הרחבה נוספת שתכפיל את כמות האוניות שיכולות לעבור בה.

העבודות המתוכננות, במידה והתוכנית אכן תאושר, כצפוי, במשאל העם, תימשכנה כ-7-8 שנים בעלות משוערת של יותר מ-5 מיליארד דולר. התוכנית היא שהפרויקט "יממן את עצמו" על ידי הגדלת תשלומי האגרה הנגבים מכל אחת מ-14,000האוניות שחולפות בתעלה מדי שנה. הפרויקט המתוכנן הוא השדרוג הגדול ביותר מאז נפתחה התעלה בשנת 1914.

משתנה חדש יחסית בסיפור, הוא הצהרתה של ניקרגואה מתחילת החודש על רצונה לכרות תעלה משלה. לדברינשיאה של ניקרגואה, אנריקה בולנוז, מדובר בפרויקט בעלות של 18 מיליארד דולר שיארך 12 שנים. הצהרה זו חיזקה את התמיכה בפנמה להרחיב את התעלה בשל התחרות הצפויה במדיה וניקרגואה אכן תנסה לעשות זאת.

פארבאנוב לכהונה שנייה

ביום ראשון הקרוב תערכנה בחירות לנשיאות בולגריה ולא צפויות הפתעות מיוחדות - גיאורגי פארבאנוב, הנשיא המכהן מאז 2002 מוביל בסקרים בעשרות אחוזים. על אף שלתפקיד הנשיא בבולגריה יש סמכויות סמליות בדומה לישראל, לפארבאנוב השפעה לא מעטה מאחורי הקלעים על הנעשה בבולגריה – בסיועו התקבלה בולגריה לאיחוד האירופי והוא תומך בצירופה לנאט"ו.

פארבאנוב, ד"ר להיסטוריה בהשכלתו, סייע רבות בהקמת הקואליציה הנוכחית בבולגריה המורכבת גם ממפלגת המיעוט הטורקי. המתמודד החזק ביותר על התפקיד, הוא הפוליטיקאי הימני קיצוני , וולן סידרוב, הנוהג להכחיש שואה באופן תדיר וקורא "לשחרר את בולגריה מהכיבוש הטורקי".



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך